Sacrificarea mieilor in locuri neautorizate va fi interzisa

Magazin Salajean 12 martie 2007 0

Sacrificarea mieilor in locuri neautorizate va fi interzisa

Doar o luna ne mai desparte de Sarbatoarea Pascala, cand, potrivit traditiei, de pe mesele festive nu trebuie sa lipseasca produsele din carne de miel. Anul acesta sacrificarea mieilor in pietele agro-alimentare sau in locuri neamenajate, cum se intampla pana acum, va fi interzisa, a afirmat Mircea Martin, directorul Directiei Sanitar – Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Salaj, in conferinta de presa de ieri.

Starea de sanatate a mieilor si faptul ca provin din exploatatii unde nu evolueaza boli infecto-contagioase, trebuie certificate de catre medicul veterinar. Animalele identificate, insotite de certificatul de sanatate si formularul de miscare emise de catre medicul veterinar, se transporta spre locul de sacrificare numai cu mijloace autorizate sanitar-veterinar. Sacrificarea mieilor si valorificarea produselor obtinute se poate face: in unitati de abatorizare autorizate sanitar-veterinar, care indeplinesc standardele europene; in abatoare aflate in tranzitie pana in anul 2009; in spatiile avizate sanitar-veterinar, temporar pentru sacrificare. In acest caz, DSVSA va aviza functionarea a trei astfel de spatii, pe o perioada de 10 zile. Acestea sunt: Abatoarele Universal din Zalau, Siciliana din Simleu Silvaniei si CeresPan din Jibou. Carnea rezultata poate fi valorificata numai pe raza judetului Salaj, a precizat Martin.

In cazul in care sacrificarea mieilor are loc in gospodariile proprii, crescatorii trebuie sa anunte medicul veterinar, pentru a preda crotalia animalului sacrificat, carnea rezultata fiind utilizata numai pentru consumul propriu.

Pentru comercializare, carnea trebuie sa provina doar de la mieii taiati in abatoare autorizate, unde vor primi stampila medicilor veterinari. Astfel, DSVSA Salaj, recomanda cetatenilor sa achizitioneze carnea numai din locuri autorizate sau inregistrate sanitar-veterinar. Marca si certificatele de sanatate pentru carnea de miel vor fi gestionate de medicul veterinar, care asigura supravegherea sanitar-veterinara a unitatii respective. Ovinele sacrificate, cu varsta de peste 1 an, se vor putea comercializa numai dupa confiscarea craniului, maduvei spinarii si a mesei gastro-intestinale, pentru a evita aparitia screpiei, o boala pionica foarte grava, cu impact asupra sanatatii omului.

Sacrificarea animalelor in alte locuri decat cele autorizate sau in absenta supravegherii sanitar-veterinare va fi sanctionata cu sume cuprinse intre 200 si 300 RON.

Liber la oua

Mircea Martin, directorul DSVSA Salaj a declarat ca ouale se vor putea comercializa si in pietele agro-alimentare autorizate sanitar-veterinar, cat si in pietele din Zalau, Simleu Silvaniei, Jibou si Cehu Silvaniei. Acestea vor putea fi comercializate de la persoanele care au inregistrarea privind vanzarile directe catre consumatorul final, precum si de la ferme sau din magazinele specializate. In ultimul caz, ouale sunt admise pentru consumul public numai daca sunt marcate cu data ouatului si daca sunt insotite de un certificat de sanatate publica veterinara. Nu vor fi admise pentru comercializare ouale cu coaja crapata, cele murdare, precum si cele de rata.

In preajma sarbatorii pascale, se vor efectua controale ovoscopice pentru a stabili gradul de prospetime a oualor.

In perioada 1 – 9 aprilie, la nivelul Directiilor Judetene Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor si al circumscriptiilor, va fi asigurata permanenta personalului sanitar-veterinar, inclusiv in zilele de sambata si duminica. La sediul fiecarei structuri vor fi afisate programul de lucru, persoanele responsabile si un numar de telefon la care consumatorii pot sesiza orice aspecte privind nerespectarea normelor sanitar-veterinare si pentru siguranta alimentelor (612 124).

Totodata, Autoritatea Nationala Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor pune la dispozitia cetatenilor linia telefonica gratuita 0800 826 787, la care acestia pot sesiza aspecte nedorite in comercializarea produselor alimentare.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »