Sa scape de munca: Somerii salajeni se dau bolnavi

Magazin Salajean 12 iulie 2010 0

Sa scape de munca: Somerii salajeni se dau bolnavi

Repetatele incercari ale Agentiei Judetene de Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM) Salaj de a veni in sprijinul somerilor par sa fie sortite esecului. Ultima actiune de acest fel, minibursa pentru confectioneri organizata vinerea trecuta, la sediul institutiei, nu a atras decat vreo 50 de persoane fara un loc de munca, dintre care doar vreo 30 si-au facut curajul de a cere informatii angajatorului M Stil MS din Zalau, firma aflata in cautare de 50 de lucratori.

Agentul economic nu a selectat decat doua persoane in vederea incadrarii in munca, intrucat celelalte fie au prezentat certificate de inapt temporar de munca, fie au refuzat posturile propuse. Oamenii cauta tot felul de scuze pentru a nu se angaja. Invoca motive precum lipsa transportului din localitatile de domiciliu spre Zalau, unde avem punct de lucru, ca starea de sanatate nu le permite sa munceasca, desi suntem convinsi ca nu au nimic. Este foarte interesant cum de au putut lucra pana in luna aprilie, spre exemplu, cand au fost disponibilizati, iar de atunci s-au imbolnavit subit, ne-a declarat Mihaela Iovu, managerul firmei angajatoare.

Problema acestor certificate medicale pe care le procura somerii din judet cu foarte mare usurinta de la medicul specialist in medicina muncii a fost ridicata si de catre Romeo Sarca, directorul AJOFM Salaj.

Potrivit spuselor sale, in evidentele institutiei sunt inregistrati, in prezent, 256 de confectioneri fara un loc de munca, dintre care cel putin 90 la suta detin un document eliberat de medic prin care este declarat inapt temporar pentru munca. Iar situatia nu se regaseste numai la persoanele calificate in domeniul confectiilor.

Din cauza extinderii acestui fenomen, oficialul Agentiei salajene sustine ca va face o sesizare catre Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate Salaj, pentru a trage un semnal de alarma vizavi de numarul in crestere al somerilor care sunt declarati inapti temporar de catre medicul de medicina muncii.

Selectie de personal la Cuzaplac

Minibursa de vinerea trecuta este cea de-a patra actiune de acest fel organizata de catre Agentia salajeana la soliciarea firmelor din judet interesate sa faca incadrari in munca. Niciuna, insa, nu a avut rezultatele scontate. Cu toate acestea, institutia isi mai incearca o data norocul. Astazi, reprezentanti ai AJOFM Salaj si ai societatii M Stil MS se vor deplasa la Cuzaplac, la cererea unor fosti angajati in domeniul confectiilor.

25 de femei din zona Cuzaplac-Almas, care au lucrat la o firma de confectii din Hida ce s-a desfiintat de ceva vreme, au solicitat o intalnire cu reprezentantii M Stil, expri-mandu-si dorinta de a reveni in campul muncii. Ne vom deplasa la Cuzaplac pentru a discuta cu grupul de femei si pentru ca societatea de confectii sa vada daca se justifica sa infiinteze un punct de lucru aici, a spus Mircea Pop, directorul adjunct al AJOFM Salaj.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »