Sănătatea şimleuană are nevoie de bani “ca de aer”

Magazin Salajean 13 aprilie 2011 0

Sănătatea şimleuană are nevoie de bani “ca de aer”

Autorităţile locale din Şimleu Silvaniei aşteaptă semnarea contractului cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate pentru serviciile oferite populaţiei de către Spitalul Orăşenesc, care a înglobat în structura sa şi fostul Centru de Cercetări şi Asistenţă Medicală de sub Măgură. Pentru a funcţiona la parametri normali, unitatea medicală are nevoie lunar de 680.000 de lei, lucru destul de dificil în condiţiile în care sistemul sanitar a fost subvenţionat în ultimii ani, iar bugetul de stat rămâne unul de criză.

Primarul oraşului Şimleu Silvaniei, Septimiu Ţurcaş, ne-a declarat că, potrivit ultimelor calcule, pentru plata salariilor şi pentru a funcţiona la parametri normali şi decenţi, Spitalul Orăşenesc are nevoie de 680.000 de lei în fiecare lună care a mai rămas până la finalul anului în curs. „Sper să primim o sumă cât mai apropiată de necesarul estimat. Altfel, degeaba s-a diminuat normativul de personal şi suntem sub medie dacă nu reuşim să contractăm servicii pentru populaţie. Şi populaţia are nevoie de spital”, a spus Septimiu Ţurcaş.

Potrivit sursei citate, în ciuda speranţelor că lucrurile se vor îmbunătăţi după ce Centrul de Cercetări şi Asistenţă Medicală a fost comasat cu Spitalul Orăşenesc, pentru personalul medical şi nemedical este tot mai greu să facă faţă cheltuielilor cotidiene cu salariile mici din fiecare lună. „Vin oamenii şi îşi dau demisia. Sigur că dorinţa noastră este să putem da tuturor salarii mai bune, dar deocamdată aceasta este situaţia. Iar când vine un om la tine şi îţi spune că pleacă la un alt loc de muncă, mai bine plătit, ce poţi să îi răspunzi?”, a spus primarul.

Referitor la investiţiile care se desfăşoară în prezent la Spitalul Orăşenesc şi care sunt finanţate cu suma de 3,1 milioane de lei în cadrul unui proiect depus prin Programul Operaţional Regional, edilul a declarat că ele vor mai dura aproximativ două luni. „Până vor fi finalizate, secţiile vor fi puţin înghesuite, dar ne gândim pe termen lung tot la binele şimleuanilor. Vrem să le oferim condiţii cât mai bune în Spitalul Orăşenesc”, a declarat Septimiu Ţurcaş.

Doi în unu

Comasarea celor două unităţi sus amintite a fost realizată la începutul acestui an, unul din motivele pentru care reprezentanţii Ministerului Sănătăţii (MS) au luat această decizie fiind faptul că o bună parte din compartimentele Centrului funcţionau deja în cadrul Spitalului Orăşenesc. Doar compartimentele de medicină internă şi de endoscopie digestivă ale centrului se aflau în altă locaţie, chiar dacă secţia de gastroenterologie era în clădirea spitalului, precizau la vremea respectivă reprezentanţii MS, adăugând că pacienţii erau nevoiţi să parcurgă o distanţă destul mare între secţie şi compartimentul de investigaţii. Prin măsura propusă de către Ministerul Sănătăţii şi de edilii de sub Măgură, s-au redus cheltuielile din sistemul sanitar şimleuan.

Decizia autorităţilor centrale s-a mulat peste cea a edililor de sub Măgură, care încă de când li „s-au pus în braţe” cele două unităţi medicale, în vara anului trecut, au declarat că este imposibil să le susţină financiar pe amândouă din umilul buget al Şimleului. Ca urmare, la finele anului 2010, a fost întocmit un plan de acţiune ce viza comasarea celor două spitale, lucru care a fost aprobat, în final, prin Hotărâre de Guvern.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »