Sălajul, un judeţ “îmbătrânit”

Magazin Salajean 6 iunie 2011 0

Sălajul, un judeţ “îmbătrânit”

Deşi este printre ultimele judeţe ca număr de pensionari, Sălajul se află între primele zece judeţe bătrâne din întreaga ţară raportat la numărul populaţiei. Ceva mai bine stă, însă, la capitolul finanţe unde, în funcţie de valoarea pensiei medii, judeţul nostru se situează pe locul 28 între judeţele din întreaga ţară.

Cu toate că pensionarii sălăjeni reprezintă aproape un sfert din populaţia judeţului, Sălajul se situează printre ultimele judeţe din ţară ca număr de pensionari. Potrivit unui studiu realizat de Econtext.ro, privind numărul pensionarilor din fiecare judeţ din România, Sălajul apare într-o lumină favorabilă ocupând un neaşteptat loc 38, cu 58.286 de asiguraţi în sistemul public de pensii. Ultimul loc cu cel mai mic număr de pensionari din întreaga ţară este ocupat de judeţul Tulcea, respectiv 43.904 de pensionari, urmat de Covasna, cu 44.412 pensionari, şi Bistriţa-Năsăud, cu 55.834 de pensionari. De cealaltă parte, Capitala ocupă primul loc al clasamentului, având 498.507 de pensionari, celelalte două locuri pe podium fiind rezervate de judeţele Prahova (198.719 pensionari) şi Dolj (162.738 de pensionari).

Spre deosebire de poziţia aparent favorabilă în clasamentul de mai sus, statisticile privind ponderea pensionarilor raportat la numărul total al populaţiei judeţului, clasează Sălajul pe locul opt. Astfel, conform aceleiaşi surse menţionate anterior, din cei aproximativ 250.000 de sălăjeni, 24,1 la sută primesc pensii. Cel mai mare număr de pensionari raportat la totalul populaţiei se regăseşte în judeţul Hunedoara, cu un procent de 27,1, în timp ce cea mai tânără populaţie este în judeţul Botoşani, doar 17,4 la sută din totalul populaţiei fiind pensionari.

În privinţa pensiei medii lunare primită de sălăjeni lucrurile se schimbă din nou. Poziţia ocupată de judeţul Sălaj în acest top este 28. Potrivit aceluiaşi studiu, valoarea pensiei medii lunare în judeţul nostru este de 670 de lei, în condiţiile în care, pe prima poziţie în listă se situează tot bucureştenii, cu o pensie medie lunară de 947 de lei, iar la coada clasamentului – judeţul Giurgiu, singurul judeţ unde pensia medie este sub pragul de 600 de lei.

Datele provin de la Institutul Naţional de Statistică (INS) şi se referă la ultimul trimestru al anului trecut.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »