Sălajul, pe penultimul loc în clasamentul firmelor inactive

Magazin Salajean 28 martie 2011 0

Sălajul, pe penultimul loc în clasamentul firmelor inactive

Sălajul se află în coada listei firmelor inactive din ţară, cu numai 326 de agenţi economici şi este depăşit în această performanţă, cu numai două firme, de judeţul Covasna. Pe următoarele poziţii se situează Bistriţa Năsăud cu 389 de firme inactive, urmat de Ialomiţa cu 446, Tulcea cu 507 şi Harghita cu 535.

La polul opus se situează Bucureştiul cu 30.925 de firme inactive, şi judeţele Timiş-5.299, Constanţa-4.818 şi Prahova-4002. Potrivit datelor publicate de site-ul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), în prima decadă a lunii martie 2011, la nivel naţional erau înregistraţi peste 100.000 de agenţi economici inactivi.

Conform prevederilor legale agenţii economici declaraţi inactivi nu mai au voie să emită facturi sau alte documente fiscale, tranzacţiile efectuate de firmele inactive sunt nule din puct de vedere fiscal, iar societăţile care fac afaceri cu agenţi economici inactivi pot fi acuzate de evaziune fiscală.

Contribuabilul care nu depune nicio declaraţie la două termene de consecutive este declarat inactiv de către ANAF. Tot inactivi sunt şi agenţii economici care se sustrag de la efectuarea inspecţiei fiscale, prin declararea unor date de identificare a sediului social care nu permit organului fiscal identificarea acestuia şi organele fiscale au constatat că nu funcţionează la sediul social sau la domiciliul fiscal declarat.

Contribuabilul declarat inactiv nu mai are dreptul de a utiliza facturi sau alte documente fiscale. Documentele fiscale emise de un contribuabil declarat inactiv nu produc efecte juridice din punct de vedere fiscal, iar Codul Fiscal permite autorităţilor fiscale să nu ia în considerare o tranzacţie efectuată fie cu un contribuabil inactiv, fie de către un contribuabil inactiv.

Orice tranzacţie efectuată de un contribuabil inactiv sau de către un contribuabil activ cu unul inactiv poate fi considerată nulă. Mai mult, după cum susţin reprezentanţii Fiscului, tranzacţiile efectuate de un contribuabil activ cu unul inactiv pot fi încadrate la evaziune fiscală, contribuabilii având obligaţia de a verifica situaţia fiscală şi juridică a partenerilor de afaceri.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »