Sălajul, pe locul patru la atragerea de fonduri pentru mediul rural

Magazin Salajean 6 iunie 2011 0

Sălajul, pe locul patru la atragerea de fonduri pentru mediul rural

Europenii au alocat pentru dezvoltarea satului sălăjean, prin programul de dezvoltare rurală, din anul 2007 şi până acum 134 de milioane de euro.

Programul Naţional de Dezvoltare Rurală a contribuit şi la nivelul judeţului Sălaj la dezvoltarea satului, a întreprinderilor mici şi mijlocii şi a dezvoltării infrastructurii rurale. Din 2007 şi până în prezent, fermierii sălăjeni au fost interesaţi de accesarea proiectelor cu fonduri europene nerambursabile pentru dezvoltarea agriculturii.

Potrivit informaţiilor furnizate vineri, în cadrul unei conferinţe de presă, susţinute la sediul PDL Sălaj, de către Mihai Seucea, director al Centrului Regional Nord-Vest al Agenţiei Naţionale de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP), la nivel de regiune, Sălajul ocupă locul patru în ce privesc proiectele accesate şi implementate în cadrul PNDR. Au fost câştigate 726 de proiecte în cadrul diferitelor măsuri, pentru care s-a primit o valoare totală de 134 de milioane de euro. Sunt în evaluare 124 de proiecte pentru care s-ar putea beneficia de încă 52,9 milioane de euro.

Bani pentru satele inundate

Mihai Seucea a dezvăluit faptul că Comisia Europeană a aprobat finanţarea lucrărilor pentru refacerea infrastructurii rurale afectate de inundaţiile din anul 2010 (drumuri comunale, poduri şi podeţe), prin suplimentarea fondurilor alocate prin măsura 322d – Infrastructura rurală cu 155 milioane de euro. Sesiunea de primire a proiectelor pentru această suplimentare este în perioada 1-29 iulie 2011. Valoarea maximă admisă pentru un proiect este de 1,5 milioane de euro. Din Sălaj vor beneficia de bani comunele: Agrij, Bălan, Bocşa, Buciumi, Carastelec, Creaca, Cuzăplac, Crasna, Chieşd, Gâlgău, Hereclean, Letca, Măerişte, Meseşenii de Jos, Năpradea, Pericei, Plopiş, Rus, Sărmăşag, Someş Odorhei, Treznea, Vîrşolţ, Zimbor.

Comisia Europeană a aprobat finanţarea lucrărilor pentru construirea, refacerea şi modernizarea infrastructurii agricole şi forestiere pentru prevenirea şi protecţia împotriva inundaţiilor, precum şi lucrări de corectare a torenţilor. Suma totală alocată suplimentar este de 62 de milioane de euro, în cadrul submăsurii 125-c. Sesiunea de primire a proiectelor este în perioada 1-30 septembrie 2011, iar valoarea maximă eligibilă permisă este de 1,5 milioane de euro pentru câte un proiect, a menţionat directorul Centrului Regional de Nord-Vest al ANPDRP.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »