Sălajul, judeţul şoferilor îmbibaţi cu alcool

Magazin Salajean 8 aprilie 2011 0

Sălajul, judeţul şoferilor îmbibaţi cu alcool

Sute de conducători auto sunt depistaţi, în fiecare an, şofând sub influenţa băuturilor alcoolice pe drumurile judeţului Sălaj, reprezentând un real pericol în trafic. Numai anul trecut au fost prinşi, de către poliţiştii rutieri sălăjeni, peste 400 de şoferi care s-au urcat la volan după ce au tras puţin la măsea. Totodată, în doar primele trei luni ale anului, au fost opriţi în trafic peste 93 de conducători auto turmentaţi. Mai mult, pe lângă suspendarea permisului de conducere, o bună parte dintre ei s-au ales cu dosare de cercetare penală, riscând să ajungă după gratii.

Peste 400 de conducători au fost prinşi, în cursul anului trecut, conducând sub influenţa băuturilor alcoolice pe drumurile judeţului Sălaj. Potrivit purtătorului de cuvânt din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Sălaj, Maria Cristea, aproape jumătate dintre aceştia s-au ales cu dosare de cercetare penală. Obiectivul principal al activităţilor desfăşurate de Poliţia Rutieră şi a celorlalţi poliţişti cu atribuţii pe această linie, a fost reducerea victimizării în accidente de circulaţie, prin prevenirea şi descoperirea infracţiunilor şi a actelor de indisciplină în trafic şi îmbunătăţirea relaţiei cu participanţii la trafic. Astfel, în cursul anului trecut, în urma desfăşurării acestor acţiuni, au fost surprinşi băuţi la volan 414 conducători auto, 180 dintre aceştia alegându-se cu dosar de cercetare penală pentru conducerea pe drumurile publice a autovehiculelor cu o alcoolemie peste limita legală. Şi în cursul acestui an au fost depistaţi pe drumurile judeţului 93 de conducători auto săvârşind aceeaşi faptă, 22 dintre aceştia alegându-se cu dosar de cercetare penală, ne-a declarat purtătorul de cuvânt.

Băutura la volan provoacă accidente

Statisticile Serviciului Poliţiei Rutiere Sălaj arată că una din principalele cauze ale accidentelor rutiere petrecute pe raza judeţului o reprezintă, pe lângă depăşirile neregulamentare şi viteza excesivă, consumul de alcool la volan. Potrivit aceloraşi statistici, 33 de conducători auto aflaţi sub influenţa băuturilor alcoolice au provocat, în cursul anului trecut, accidente de circulaţie, soldate cu decesul a două persoane şi rănirea a altor 35. Şi în cursul acestui an, trei conducători auto au produs astfel de evenimente, dintre care un accident grav soldat cu un rănit grav şi două accidente uşoare soldate cu doi răniţi.

Unul dintre accidentele provocate de un şofer băut, soldat cu decesul pasagerului aflat în maşină, s-a produs în luna octombrie a anului trecut. Nefericitul eveniment s-a produs în localitatea Cosniciu, când un bărbat în vârstă de 46 de ani, din comuna Ip, în timp ce conducea autoturismul sub influenţa băuturilor alcoolice, cu o alcoolemie de 0,89 de miligrame per litru de alcool pur în aerul expirat, a pierdut controlul volanului, a părăsit partea carosabilă şi a intrat în şanţul de pe marginea drumului. În urma impactului, a rezultat rănirea gravă a lui P.B., de 74 de ani, din comuna Ip, pasager pe bancheta din spate a autoturismului. Acesta a fost transportat în comă de gradul IV la Spitalul Judeţean de Urgenţă Zalău, iar în scurt timp, a intrat în stop cardio-respirator. Medicii nu au mai putut decât să constate decesul acestuia. Şoferul autoturismului s-a ales cu dosar de cercetare penală pentru săvârşirea infracţiunii de ucidere din culpă.

Riscă să înfunde puşcăria

Legea pedepseşte aspru conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul după ce şoferul acestuia a consumat băuturi alcoolice, iar concentraţia de alcool în sânge depăşeşte limita legală. Conducătorul auto surprins în trafic cu o alcoolemie peste 0,40 miligrame per litru de alcool în aerul expirat este obligat să se supună recoltării de probe biologice, în vederea stabilirii cu exactitate a alcoolemiei. Dacă rezultă o alcoolemie peste limita legală, respectiv de 0,80 grame per litru de alcool pur în sânge, i se întocmeşte dosar penal. Este prevăzută o pedeapsă cu închisoarea de la unu la cinci ani pentru conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană care are o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 de grame per litru de alcool pur în sânge. De asemenea, ca măsură tehnico-administrativă, şoferului i se reţine permisul de conducere în vederea anulării, până la soluţionarea cauzei, a menţionat Cristea.

Răspunderea este contravenţională atunci când conducătorul auto este surprins în trafic cu alcoolemie între 0,10 – 0,40 de miligrame per litru de alcool pur în aerul expirat. În acest caz se aplică o sancţiune contravenţională, care este prevăzută în clasa a IV-a de sancţiuni, respectiv: între 9-20 de puncte amendă şi ca măsură complementară, suspendarea dreptului de a conduce pentru o perioadă de 90 de zile.

Beat mort, a adormit la volan

Una dintre cele mai ridicate alcoolemii a fost indicată, anul trecut, de aparatul etilotest în care a fost pus să sufle un şofer în vârstă de 41 de ani, din localitatea Cizer. Bărbatul s-a urcat la volanul autoturismului cu o alcoolemie de 1,30 de miligrame per litru de alcool pur în aerul expirat, când, în timp ce conducea pe raza localităţii Uileacu-Şimleului, a pierdut controlul volanului şi a ajuns în şanţul de pe marginea drumului. La faţa locului a fost solicitat să intervină echipajul de descarcerare din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Porolissum al judeţului Sălaj, pentru scoaterea şoferului prins între fiarele contorsionate ale maşinii. Spre surprinderea tuturor, şoferul nu doar că nu era rănit, mai mult, dormea liniştit în maşină. Ulterior, a fost transportat la spital pentru recoltarea probelor biologice în vederea stabilirii alcoolemiei. Pe numele lui, poliţiştii au întocmit un dosar de cercetare penală pentru săvârşirea infracţiunilor prevăzute de OUG 195/2002, privind circulaţia pe drumurile publice.

Prea relaxaţi după un păhărel

Psihologii avertizează că, deşi încetineşte multe din funcţiile organismului, alcoolul duce la dispariţia inhibiţiilor, ceea ce determină deseori un comportament impulsiv şi lipsa controlului, situaţii care pot fi fatale şoferului. Consumul de alcool reprezintă una din cauzele încă frecvente de conturbare a capacităţii de conducere, deşi există tendinţa de a se subestima rolul său. De cele mai multe ori, conducătorii auto aflaţi sub influenţa alcoolului comit frecvente încălcări ale normelor de circulaţie, conduc cu viteză excesivă, se angajează în depăşiri neregulamentare sau execută în mod periculos virajele. Consumul de băuturi alcoolice reduce viteza de reacţie şi precizia mişcărilor şi poate determina scăderea acuităţii vizuale şi auditive a şoferilor, a precizat Maria Cristea.

Conform statisticilor prezentate de sursa menţionată, la o alcoolemie de 0,1 grame per litru de alcool pur în sânge, mai precis, după consumul a 120 de mililitri de bere, 50 mililitri de vin ori 15 mililitri de spirtoase, încep deja să apară tulburări de comportament care pot produce probleme în capacitatea de a conduce autovehiculul. La 0,2 de grame per litru de alcool pur în sânge se instalează dereglarea reflexelor şi întârzierea timpului de frânare. La o alcoolemie mai mare de 0,8 grame per litru de alcool pur în sânge (960 de mililitri de bere, 400 de mililitri de vin sau 120 de mililitri de spirtoase) scade capacitatea de reacţie şi de manevrare a autovehiculului, de asemenea, se dereglează răspunsul la stimulii optici şi auditivi.

Mulţi caută scuze

Mulţi conducători auto prinşi băuţi la volan încearcă să scape basma curată, invocând poliţiştilor fel de fel de scuze: că au de condus maşina doar câţiva metri, că au servit cina pregătită cu ceva alcool ori că au fost la nuntă unde au băut un păhărel în cinstea mirilor. Alţii încearcă să scape de poliţişti chiar şi după ce ajung la spital pentru recoltarea probelor biologice, susţinând că le este frică de injecţii. Scuzele pălesc însă în faţa rezultatelor, astfel încât şoferii se aleg fie cu sancţiuni contravenţionale, fie cu dosare de cercetare penale, însă în mod cert, în ambele cazuri, rămân fără permisele auto.

Realitatea este că, din nefericire, o bună parte dintre şoferii turmentaţi scapă de controalele poliţiştilor rutieri. Astfel că numărul conducătorilor auto care conduc sub influenţa băuturilor alcoolice este, cu certitudine, mult mai mare faţă de cel înregistrat în statistici. Culmea e că, unii obişnuiesc să şofeze băuţi chiar şi după ce sunt prinşi de poliţişti, fără permis, cu riscul de a ajunge la închisoare. Dar, ulciorul nu merge de multe ori la apă…

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »