Sălajul, invadat de căpuşe

Magazin Salajean 31 mai 2011 0

Sălajul, invadat de căpuşe

Numărul persoanelor care au solicitat ajutorul medicilor din Spitalul Judeţean de Urgenţă Zalău după ce au fost muşcaţi de căpuşe a ajuns deja la 45, ultimele şapte cazuri fiind înregistrate la finalul săptămânii trecute. În timp ce populaţia încearcă să fugă de căldură la iarbă verde, medicii recomandă atenţie, mai ales că o banală muşcătură a acestei insecte poate duce chiar şi la encefalită.

Încă din aprilie, pacienţii care sufereau din cauza muşcăturilor de căpuşă au început să se prezinte şi să ceară ajutor la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean de Urgenţă Zalău, iar în luna mai, numărul cazurilor a fost şi mai mare, sălăjenii ieşind tot mai des în natură, odată cu încălzirea vremii. Ca urmare, nu mai puţin de 45 de asemenea cazuri sunt înregistrate în 2011, faţă de 50 de pacienţi cu muşcături de căpuşă luaţi în evidenţele Spitalului Judeţean în întreg anul trecut.

Ultimele şapte cazuri ajunse în atenţia personalului medical din Urgenţa Spitalului Judeţean au fost înregistrate în week-end, între pacienţi numărându-se şi doi copii. „Şapte sălăjeni au ajuns, în ultimele 48 de ore, la Unitatea de Primire a Urgenţelor cu plăgi şi reacţii alergice rezultate în urma muşcăturilor de căpuşe. Este vorba de o fetiţă de 7 ani, din Zalău, de o fetiţă în vârstă de 8 ani, din localitatea Treznea, precum şi de cinci adulţi. Toţi pacienţii au fost trataţi în Urgenţă, nefiind necesară spitalizarea lor”, a declarat purtătorul de cuvânt al Spitalului Judeţean de Urgenţă Zalău, Codruţa Puşcaş.

Căpuşele s-au înmulţit în ultimii ani

Întrucât muşcăturile de căpuşă pot duce la encefalită, este necesară prezentarea la medic atunci când se constată prezenţa lor. Şi directorul Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Sălaj, Mircea Martin, recomandă populaţiei să acorde o atenţie sporită căpuşelor, mai ales că în ultimii ani, populaţiile de căpuşe au crescut foarte mult. „Cetăţenii care ies la iarbă verde trebuie să aibă grijă să nu stea direct pe iarbă, ci pe pături şi chiar să evite anumite zone, dacă le ştiu populate de căpuşe. De asemenea, în această perioadă, este recomandat să poarte îmbrăcăminte adecvată, care să acopere în întregime corpul, la ieşirile în aer liber, mai ales în zonele împădurite”, a declarat directorul DSVSA Sălaj.

Potrivit sursei citate, căpuşele trebuie îndepărtate imediat ce sunt descoperite, iar pacientul trebuie să fie atent să le îndepărteze în întregime, întrucât doar astfel se poate preveni transmiterea unor boli: prin îndepărtarea corpului se elimină riscul de transmitere a bolilor în timp ce parazitul se hrăneşte, iar prin îndepărtarea capului se elimină posibilitatea de apariţie la nivel local a unei inflamaţii.

Simptome diverse

Există, totuşi, persoane care dezvoltă reacţii alergice la căpuşe, reacţii a căror intensitate variază de la moderat, cu doar câteva semne şi simptome prezente, până la gravă, unde poate apărea şocul anafilactic. Majoritatea afecţiunilor pe care căpuşele le pot determina în organismul uman au ca principale semne şi simptome manifestări asemănătoare gripei: febră, cefalee, greaţă, vomă, mialgii. Simptomele pot debuta încă din prima zi de la muşcătură până la trei săptămâni, uneori ele fiind însoţite de apariţia unor pete roşiatice la locul leziunii.

În cazurile mai grave, este necesar vaccinul antitetanic şi pacientul trebuie să se prezinte în cel mai scurt timp la o unitate medicală pentru tratamentul de specialitate. „Locul muşcăturii de căpuşă este dureros şi iritant, dar este foarte important ca el să fie dezinfectat”, a subliniat Mircea Martin.

Alte manifestări locale care apar după muşcătura de căpuşă includ apariţia unei papule roşii sau a unei vezicule, pustule ulcerate, escare, alături de dureri şi tumefacţie locală.

Căpuşele pot cauza paralizie

Tot ca urmare a muşcăturii de căpuşe – deşi mai rar – poate apărea şi o anume paralizie flască, cu evoluţie ascendentă. Aceasta apare dacă un anumit tip de căpuşe secretante de toxine rămân ataşate de suprafaţa gazdei prea mult timp. Neurotoxina este secretată în saliva vâscoasă a căpuşei doar după câteva zile,iar paralizia poate fi cauzată chiar şi de o singură căpuşă, mai ales dacă aceasta este localizată la baza capului sau în vecinătatea coloanei şi a măduvei spinale. Printre simptomele acestei paralizii se numără anorexia, letargia, slăbiciunea musculară şi tulburările de coordonare.

Căpuşele sunt cel mai adesea transmiţători pentru boala Lyme, pentru babesioză şi febra de Colorado.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »