Sălajul, codaşul României la asigurările obligatorii pentru locuinţe

Magazin Salajean 7 aprilie 2011 0

Sălajul, codaşul României la asigurările obligatorii pentru locuinţe

La peste opt luni de la lansarea asigurării obligatorii pentru locuinţe (PAD), potrivit datelor Pool-ului de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID), la nivel naţional, doar 5,74 la sută din locuinţe aveau încheiate poliţe de acest tip.

Chiar dacă situaţia, aparent, este dezastruoasă, conform sursei citate, în ultima lună, trendul de subscriere a poliţelor de asigurare obligatorie pentru locuinţe a revenit pe creştere.

Dacă, până în prezent, cele mai multe asigurări au fost încheiate în Capitală, respectiv 113.337 poliţe, la polul opus se află judeţul Sălaj, unde au fost încheiate până în prezent doar 1.997 poliţe.

Potrivit unui comunicat emis de Ministerul Administraţei şi Internelor, românii care nu vor avea încheiată o poliţă de asigurare pentru locuinţă, fie aceasta obligatorie sau facultativă, începând cu 15 iulie 2011, sunt pasibili de amendă.

Potrivit legii, proprietarii de locuinţe au obligaţia să le asigure cu o poliţă care acoperă riscul de cutremur, inundaţii şi alunecări de teren. Poliţa plătită pentru o clădire construită din materiale durabile – tipul A – (beton armat, cărămidă, lemn etc.) este de 20 euro, iar valoarea asigurată este de 20.000 euro, iar pentru o clădire de tipul B (chirpici, paiantă, pământ) poliţa este de 10 euro, iar valoarea asigurată este de 10.000 euro. Legea mai spune şi că cei care nu încheie o astfel de poliţă sunt pasibili de amendă din partea primăriilor cu 100 până la 500 lei.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »