Sălajul are Madrigalul său: Camerata Academica Porolissensis

Magazin Salajean 23 mai 2011 0

Sălajul are Madrigalul său: Camerata Academica Porolissensis

Reuniunea Corală Camerata Academica Posolissensis din Zalău a împlinit patruzeci de ani de activitate neîntreruptă, eveniment marcat joi seara, la Catedrala Sfânta Vinere printr-un concert aniversar. Dirijorul Ioan Chezan, precum şi membrii corului au fost răsplătiţi de către autorităţi cu diplome şi aprecieri deosebite pentru întreaga activitatea de promovare în ţară şi peste hotare a muzicii.

Renumitul cor zălăuan, Camerata Academica Porolissensis, dirijat de prof. dr. Ioan Chezan, a susţinut joi, la Catedrala Sfânta Vinere din Zalău un deosebit concert spre a marca împlinirea a 40 de ani de activitate neîntreruptă. Aşa cum ne-au obişnuit, coriştii de la Camerata au adus divinul, prin cântările lor în sufletele celor prezenţi. Bucuria oferită publicului la ceas aniversar a fost întregită de evoluţiile soliştilor Rodica Pop Seling, Dinu Iancu Sălăjanu, şi a instrumentiştilor prof. Ciprian Ghiurco (la pian), precum şi de membrii Cvartetului Artis – Ionuţ Dârjan, Titus Câmpean (la vioară), Ionuţ Torje (la violă), şi Dorel Ciobanu la violoncel. În finalul concertului, au intrat în scenă şi corurile bisericilor Sfânta Vinere şi Pogorârea Sfântului Duh.

Aniversăm 40 de ani de activitate neîntreruptă a Reuniunii Corale Camerata Academica Porolissensis şi pe dirijorul său, cu care ne-am obişnuit şi fără de care am fi fost foarte săraci. Această reuniune, care a deschis de atâtea ori Porţile Raiului şi care a dus cântecul nostru dincolo de hotarele României, ne-a îmbogăţit pe toţi sufleteşte, a remarcat preotul paroh al Bisericii Sfânta Vinere, Ioan Ghiurco.

Nu este puţin lucru să pui în evidenţă fibra de aur a muzicii şi să duci cântecul românesc pe alte meleaguri. Ioan Chezan şi corul său a lăsat un nume de aur în cartea culturală a Sălajului, a spus profesorul şi scriitorul Ion Piţoiu.

De-a lungul timpului, acest cor, care a reunit un număr mare de persoane, a fost un deschizător de drumuri, o corală care a activat în Sălaj precum Madrigalul, a afirmat Doina Cociş, directorul Direcţiei Judeţene pentru Cultură şi Patrimoniul Naţional. Pentru dăruirea şi preformanţele reuşite, Ministerul Culturii a acordat conducătorului formaţiei, precum şi fiecărui corist câte o diplomă de onoare. Totodată, drept răsplată pentru dăruirea, munca, priceperea în activitatea desfăşurată în cariera sa şi pentru plusul de valoare adus, după cum a menţionat Daniela Coţa, viceprimar al Zalăului, Primăria Municipiului i-a oferit profesorului Ioan Chezan o diplomă de onoare. Dirijorului Cameratei i-a mai fost înmânată şi o diplomă de excelenţă din partea Consiliului Judeţean Sălaj, de către preşedintele acestuia, Tiberiu Marc.

Lansare de carte

În acelaşi cadru, cu prilejul aniversării a 40 de ani de activitate neîntreruptă a acestei formaţii de la Zalău, a fost lansat volumul lui Aris-Cristian Petreuş: Reuniunea Corală Camerata Academica Porolissensis. Lucrarea a văzut lumina tiparului la Editura Media Muzica Cluj, cu sprijinul financiar al CJ Sălaj.

Cartea se doreşte a fi o mărturie, o pledoarie şi un semn de prietenie faţă de ansamblul coral, faţă de viaţa muzicală a Sălajului şi a mentorului autorului, profesorul Ioan Chezan. Lucrarea face o trecere în revistă a concertelor coralei, include o fişă de repertoriu, un interviu cu dirijorul, impresiile proprii ale autorului şi selecţii de articole şi ilustraţii din ziare şi reviste, precum şi un CD cu momente muzicale deosebite ale Cameratei, a susţinut lector dr. prof. universitar Ionică Pop, directorul editurii amintite.

Evenimentul a fost organizat sub egida Consiliului Judeţean Sălaj, a Primăriei Municipiului Zalău, Parohiei Ortodoxe „Sfânta Vinere” Zalău, Centrului de Cultură şi Artă al Judeţului Sălaj, Direcţiei Judeţenă pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional Sălaj, Liceului de Artă „Ioan Sima” Zalău şi a Reuniunii Corale „Camerata Academica Porolissensis.” Fondurile necesare susţinerii acestei manifestări au fost asigurate de Consiliul Judeţean Sălaj, Centrul de Cultură şi Artă al Judeţului Sălaj şi Primăria Municipiului Zalău, prin programul de finanţare nerambursabilă a proiectelor culturale din anul 2011.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »