Sălajul are echipă mobilă pentru asistarea copiilor cu dizabilităţi

Magazin Salajean 17 martie 2011 0

Sălajul are echipă mobilă pentru asistarea copiilor cu dizabilităţi

Primă echipă mobilă din Sălaj care va asista copiii cu dizabilităţi a fost lansată, ieri, de reprezentanţii Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale şi de conducerea Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sălaj. Proiectul în cadrul căruia a fost formată această echipă are un buget total de peste 2,9 milioane de euro.

Proiectul „Creşterea capacităţii autorităţilor publice locale din România în vederea sprijinirii copiilor cu dizabilităţi în cadrul propriilor familii se înscrie în ansamblul observaţiilor şi recomandărilor formulate în anul 2009 de către Comitetul ONU pentru Drepturile Copilului, în lumina Regulilor Standard privind Egalizarea şanselor pentru Persoanele cu Handicap (Rezoluţia 48/96 adoptată de Adunarea Generală a ONU), precum şi a Convenţiei privind Drepturile Copilului, a declarat directorul Direcţiei Generale Protecţia Copilului – Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale Bucureşti, Simona Oproiu.

Întregul proiect este finanţat prin Mecanismul financiar al Spaţiului Economic Europea, iar prin implementarea lui se doreşte sprijinirea întăririi capacităţii autorităţilor publice locale din România în vederea îngrijirii şi integrării copiilor cu dizabilităţi în familie şi facilitarea accesului acestora şi al familiilor lor la servicii de recuperare şi reabilitare de calitate.

Servicii multiple în beneficiul celor mici

Activităţile ce vor fi derulate în cadrul proiectului vor viza crearea unor echipe mobile pluridisciplinare (formate din logoped, kinetoterapeut, terapeut ocupaţional, medic pediatru, educator specializat, asistent social, n.r.) care să ofere sprijin copiilor cu dizabilităţi, părinţilor acestora şi specialiştilor din comunitatea în care se află copiii, în vederea îndeplinirii obiectivelor stabilite în planul de recuperare şi formarea membrilor acesteia. Judeţele care vor fi implicate în aceste aspecte sunt Sălaj, Arad, Argeş, Bihor, Bistriţa Năsăud, Brăila, Braşov, Dâmboviţa, Dolj, Galaţi, Giurgiu, Gorj, Mehedinţi, Mureş, Neamţ, Olt, Satu Mare, Vaslui, precum şi Sectoarele patru şi şase din capitală.

A doua componentă majoră a proiectului care va fi urmărită este formarea unor categorii de personal, care prin natura profesiei interacţionează permanent cu acest segment de copii. Astfel de personal care poate fi format se regăseşte în cadrul Serviciilor de Evaluare Complexă de la nivelul tuturor DGASPC, în secţiile de obstetrică – ginecologie şi secţiile de pediatrie, în grădiniţe şi şcoli gimnaziale. De asemenea, tot aici pot fi incluşi membrii comisiilor interne de evaluare continuă din cadrul unităţilor de învăţământ, precum şi membrii Comisiilor pentru Protecţia Copilului de la nivelul tuturor judeţelor din ţară.

Beneficiarii direcţi ai acestui proiect vor fi copiii cu dizabilităţi îngrijiţi în familie sau care beneficiază de măsura de protecţie specială a plasamentului în reţeaua de asistenţă maternală sau la o persoană/familie.

Echipa mobilă a cărei activitate se lansează astăzi este una dintre cele douăzeci de astfel de structuri de la nivel naţional, serviciile oferite copiilor cu dizabilităţi la domiciliu devenind parte integrantă a activităţilor de specialitate oferite de către DGASPC Sălaj.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »