Sălajul, în topul judeţelor murdare?

Magazin Salajean 12 aprilie 2011 0

Sălajul, în topul judeţelor murdare?

Conform ultimului control efectuat de reprezentanţii Gărzii de Mediu pe teritoriul ţării, Sălajul, alături de alte judeţe din regiunea Olteniei, rămâne în topul clasamentelor cu grave nereguli la salubritate.

Potrivit statisticilor centralizate la nivelul întregii ţări pe anul 2010, autorităţile publice ale judeţului Sălaj rămân pe locul şase în clasamentul volumului amenzilor aplicate ca urmare a nerespectarii cerinţelor de mediu şi de salubritate ale judeţului (amenzi aplicate persoanelor fizice), însumând o valoare de 62.000 de lei.

Erzsebet Csutak Nagy, prim comisar în cadrul Comisariatului Gărzii de Mediu Sălaj, nu este însă de aceeaşi părere cu statisticile, subliniind că, din punctul său de vedere, judeţul nostru este unul dintre cele mai curate din ţară. Dimpotrivă, eu cred că judeţul nostru este unul dintre cele mai curate din ţară. Cu siguranţă, este vorba despre o interpretare eronată, ne declară prim comisarul Comisariatului Gărzii de Mediu Sălaj. Eronată sau nu, statistica Gărzii de Mediu, dar şi gunoaiele aruncate la voia întâmplării, arată că mulţi dintre locuitorii judeţului Sălaj (persoane fizice sau juridice) au rămas restanţi la capitolul protecţiei mediului, ca să nu spunem la cei şapte ani de acasă. În acest sens, Erzsebet Csutak Nagy ne declară că, în 2010, Comisariatul Gărzii de Mediu Sălaj a aplicat un număr de şase amenzi, în valoare totală de 62.000 de lei. Au fost penalizate, astfel, două persoane fizice şi patru juridice – administraţiile publice din comunele Sânmihaiu Almaşului, Zimbor, Ip şi Hida – pentru neîndeplinirea obligaţiilor privind gestionarea deşeurilor.

Faptele pentru care Garda de Mediu aplică amenzi contravenţionale sunt următoarele: abandonarea deşeurilor şi a ambalajelor pe spaţiile verzi, căile de comunicaţie, în locuri publice sau în alte locuri nepermise, se sancţionează cu amendă contravenţională de la 200 lei la 2.000 lei, pentru persoane fizice, şi de la 10.000 lei la 20.000 lei pentru persoane juridice; nerespectarea obligaţiei proprietarilor şi deţinătorilor de terenuri cu titlu sau fără titlu, de a lua măsuri de salubrizare a terenurilor neocupate productiv sau funcţional, în special a celor situate de-a lungul căilor de comunicaţie rutiere, feroviare şi de navigaţie, se sancţionează cu amendă contravenţională de la 3.000 lei la 6.000 lei, pentru persoane fizice şi de la 25.000 lei la 50.000 lei, pentru persoane juridice.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »