Sălajul, în plină recesiune

Magazin Salajean 3 iunie 2011 0

Sălajul, în plină recesiune

Cu toate că guvernanţii spun că am ieşit din recesiune, sălăjenii au motive serioase să se îndoiască de acest fapt. Luând în calcul datele prezentate de Institutul Naţional de Statistică, comparativ cu alte judeţe, Sălajul a sărăcit în ultimii ani, economia fiind în regres.

În Sălaj produsul intern brut a pierdut 315 de milioane de lei, find în scădere de la 4,41 miliarde de lei la 4,09 miliarde de lei. Din acest motiv, judeţul nostru se situează pe locul 16 în topul judeţelor în care economia a scăzut în ultimii doi ani. În topul descreşterilor economice, se situează judeţele Iaşi, Dolj şi Galaţi, unde PIB-ul s-a diminuat cu 978 de milioane de lei, 826 de milioane de lei şi respectiv, 791 de milioane de lei.

În timp ce unele judeţe au sărăcit pe perioada crizei, altele s-a îmbogăţit. La polul opus, se află judeţele Argeş şi Cluj, care au înregistrat o creştere economică de 3,2 miliarde de lei şi, respectiv, de 2,2 miliarde de lei. Creşterile economice ale judeţului Argeş au fost impulsionate de societatea producătoare de automobile Dacia, iar ale Clujului de firma Nokia. Valori pozitive ale produsului intern brut s-au înregistrat şi în judeţele mari, care au o structură industrială dezvoltată sau în cele de pe graniţă (Timiş, Arad).

Sălajul se numără printre cele mai sărace judeţe din ţară din punct de vedere al producţiei economice înregistrate. Potrivit estimărilor Comisiei Naţionale de Prognoză pentru acest an, judeţul nostru ocupă poziţia a patra în topul celor mai scăzute valori ecomice scăzute. Se apreciază că la nivelul Sălajului se va înregistra o valoare a economiei de 4,31 miliarde de lei, pentru Tulcea, de 4,16 miliarde lei, Covasna-3,99 miliarde lei şi Giurgiu 3,75 miliarde lei. Potrivit prognozelor, aceste judeţe produc cel mai puţin, şi obţin cei mai puţini bani pe marfa realizată. În schimb, Capitala va avea cele mai mari realizări. Economia Capitalei are o pondere de aproape un sfert din valoarea totală a economiei României. Pe ansamblul întregii ţări, PIB-ul estimat pentru acest an este de 544,42 miliarde de lei. Capitala este urmată, de Timiş, Cluj, Argeş, Constanţa şi Prahova, valoarea economică a acestor cinci judeţe depăşind cu puţin PIB-ul Bucureştiului.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »