Sălajul, în flăcări

Magazin Salajean 15 martie 2011 0

Sălajul, în flăcări

Peste 70 de hectare de păşune au fost incendiate, în ultimele 72 de ore, în Sălaj, din cauza focului aprins de săteni pentru a curăţa terenurile agricole de vegetaţia uscată, dar abia două persoane au fost amendate contravenţional.

Cele mai multe incendii au fost înregistrate în mediul rural, unde temperaturile primăvăratice i-au determinat pe săteni să iasă pe ogoare şi să le cureţe printr-o metodă la îndemână, dar riscantă: incendierea.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă “Porolissum” Sălaj, Lucian Jacodi, ne-a declarat că, deşi incendierea terenurilor pentru arderea vegetaţiei uscate, fără obţinerea permisului de lucru cu focul, se pedepseşte cu amenzi ridicate, este greu de identificat persoanele care au pus focul, întrucât acestea părăsesc locul odată aprinse flăcările.

“În ultimele trei zile, am avut în judeţ 17 incendii ca urmare a focului pus de localnici pentru curăţarea terenurilor agricole de vegetaţia uscată. Incendiile au ars o suprafaţă totală de peste 70 de hectare, ceea ce înseamnă foarte mult. De remarcat că din totalul incendiilor, patru au fost în zona oraşului Cehu Silvaniei, cauzate fiind de neglijenţa populaţiei. Două persoane au fost sancţionate cu amenzi în valoare de 2.500 de lei fiecare pentru nerespectarea prevederilor legale de apărare împotriva incendiilor la arderea vegetaţiei uscate. Persoanele amendate sunt din Zalău”, a declarat Jacodi.Acesta a spus că unul din zălăuanii amendaţi a provocat intenţionat un incendiu pe un teren viran din Zalău, în timp ce al doilea zălăuan amendat a ars vegetaţie uscată nerespectând prevederile legale de apărare împotriva incendiilor. Acest al doilea incendiu s-a extins cu repeziciune, ameninţând locuinţa cetăţeanului, aflată în vecinătate, pe strada Sărmaş.

Potrivit sursei citate, utilizarea focului deschis pentru arderea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale se execută cu respectarea următoarelor prevederi generale: condiţii meteorologice fără vânt; colectarea în grămezi a vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale în cantităţi mici astfel încât arderea să poată fi controlată; executarea arderii în zone care să nu permită propagarea focului la fondul forestier/construcţii şi să nu afecteze reţelele electrice, de comunicaţii, conductele de transport gaze naturale, produsele petroliere ori alte bunuri materiale combustibile; curăţarea de vegetaţie a suprafeţei din jurul fiecărei grămezi pe o distanţă de cinci metri; desfăşurarea arderii numai pe timp de zi; asigurarea mijloacelor şi materialelor pentru stingerea eventualelor incendii; supravegherea permanentă a arderii; stingerea totală a focului înainte de părăsirea locului arderii; interzicerea acoperirii cu pământ a focarelor.

Amenzi usturătoare

O altă problemă pe care o întâlnesc pompierii sălăjeni constă în faptul că, deşi localnicii ce doresc să îşi cureţe terenurile agricole prin arderea vegetaţiei, au obligaţia de a înştiinţa pompierii înainte de a aprinde focul, aşa cum prevede legislaţia în vigoare, populaţia nu se sinchiseşte de acest lucru. “Persoanele care vor să igienizeze terenurile prin incendiere trebuie să obţină în prealabil un permis de lucru cu focul, eliberat prin grija primarului de şeful Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă. Excepţie de la această regulă face arderea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale în curţile gospodăriilor şi grădini.

Oricum, trebuie avut mare grijă când se lucrează cu focul, întrucât incendiile pot duce la pagube însemnate, a spus purtătorul de cuvânt.

Pentru incendierea terenurilor fără autorizaţie, Inspectoratele pentru Situaţii de Urgenţă pot aplica amenzi ce variază între 1.000 de lei şi 2.500 de lei, conform legislaţiei în vigoare. „În anul 2010 au fost sancţionaţi opt cetăţeni care au dat dovadă de lipsă de responsabilitate în arderea resturilor vegetale”, a declarat Lucian Jacodi.

În 2009, în Sălaj, s-au produs 84 de incendii la vegetaţia uscată, în timp ce în anul 2010 au fost 39 de asemenea incendii.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »