Sălăjenii vor putea apela la serviciile viitorului Spital regional de urgenţă din Cluj

Magazin Salajean 4 martie 2011 0

Sălăjenii vor putea apela la serviciile viitorului Spital regional de urgenţă din Cluj

O reţea de şase Spitale regionale de urgenţă – aceasta este intenţia pe care vrea să o pună în practică Ministerul Sănătăţii (MS) în anii viitori, una din aceste unităţi fiind prevăzută pentru Cluj, printre judeţele deservite de ea urmând să fie şi Sălajul. În acest sens, la propunerea MS, Guvernul României a aprobat Memorandumul privind demararea construcţiei celor şase unităţi prin parteneriat public-privat.

Noile spitale regionale de urgenţă vor fi gândite astfel încât să asigure condiţii de asistenţă medicală de urgenţă unitară, în special pentru cazurile care necesită o abordare multidisciplinară în domeniul terapiei. Se doreşte crearea unor unităţi compacte, autonome, de urgenţă, cu funcţionalitate integrală (investigaţii, diagnostic şi tratament) care să facă posibilă eficientizarea serviciului medical (prin reducerea timpului necesar şi a costurilor pentru stabilirea diagnosticului). Pe lângă Cluj, celelalte cinci oraşe în care vor fi ridicate aceste spitale sunt Craiova, Iaşi, Târgu Mureş, Timişoara şi Bucureşti, costurile estimate pentru acest proiect fiind de 1,5 miliarde de euro. “Va fi unul dintre cele mai importante proiecte de investiţii în infrastructură spitalicească din ultimii 30 de ani care are şanse reale de realizare deoarece finanţarea nu va avea legătură cu bugetul statului, iar managementul va fi privat. Avem ca prioritate construcţia spitalelor regionale din Cluj şi Iaşi. În aceste două centre cu tradiţie în medicină există cele mai mari probleme în ceea ce priveşte infrastructura spitalicească.

De exemplu, în Cluj –Napoca, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă îşi desfăşoară activitatea în 25 de pavilioane, 16 dintre acestea fiind construite în 1902, iar restul între anii 1930 -1977. Singura clădire mai nouă, dacă o putem numi aşa, este cea în care funcţionează UPU şi care datează din 2005. La Iaşi există aceeaşi situaţie. Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă << Sf. Spiridon >> funcţionează în 13 clădiri care au pavilioane construite începând cu anii 1895, cele mai noi construcţii fiind din 1980. Aici există şi două clădiri folosite de spital care au fost construite în 1732, respectiv 1757”, a declarat Cseke Attila, ministrul Sănătăţii.

În timp ce MS va participa în acest parteneriat cu terenurile pe care se vor construi spitalele, companiile eligibile vor asigura finanţarea proiectului, parteneriatele fiind gândite pe termen lung, de aproximativ 30 de ani. „Foarte important, chiar dacă spitalul va fi construit cu fonduri private, acesta va funcţiona în regim public, pacienţii beneficiind de tratament în acelaşi sistem al asigurărilor publice de sănătate ca în prezent, într-un spital public”, a mai spus ministrul Sănătăţii

Autorităţile centrale estimează că, în termen de 14- 16 luni de zile, se va putea demara construcţia unităţilor spitaliceşti, care ar putea dura aproximativ patru ani.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »