Sălăjenii sunt la ani lumină distanţă de medicamentele de ultimă generaţie

Magazin Salajean 4 aprilie 2011 0

Sălăjenii sunt la ani lumină distanţă de medicamentele de ultimă generaţie

În timp ce pacienţii din ţările vestice au acces aproape imediat la medicamentele de ultima generaţie, bolnavii României sunt puşi în situaţia de a aştepta aproximativ trei ani pentru a fi trataţi cu aceste substanţe farmaceutice, arată un studiu realizat de European Federation of the Pharmaceutical Industries and Associations şi intitulat „Patient W.A.I.T”.

Cei mai bine îngrijiţi sunt germanii şi locuitorii Marii Britanii, în aceste ţări perioada care trebuie să treacă de la aprobarea intrării pe piaţă a unui medicament şi prescrierea lui de către medici fiind cuprinsă între 80 şi 390 de zile. Situaţia din sistemul sanitar românesc se află taman la polul opus, bolnavilor fiindu-le prescris un medicament de ultimă generaţie abia după 1.000 de zile.

Cristian Luţan, reprezentant al Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente, susţine că vina o poartă faptul că lista de compensate nu a mai fost actualizată din 2008. „Se creează astfel o discrepanţă considerabilă între tratamentele disponibile pacienţilor din alte ţări şi români, dar şi o îngrădire a bolnavilor la tratamente de ultimă generaţie”, a afirmat Luţan.

Părerea acestuia nu este împărtăşită de directorul executiv al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Sălaj, Ligia Marincaş, care a atras atenţia că un consum mare de medicamente poate dăuna sănătăţii. „Punctul de vedere prezentat cred că are o anumită doză de subiectivism. Este adevărat că toată lumea doreşte medicamente de ultimă generaţie, dar trebuie să nu uităm că fiecare ţară îşi face o strategie cu privire la această problematică în funcţie de fiecare patologie şi fondurile disponibile.

Să nu uităm că, un consum exagerat de medicamente, în general cel de ultimă generaţie, în cazul în care acesta nu se recomandă, duce la rezistenţă la atibiotice care, în multe ţări, se constituie într-o problemă de sănătate publică”, a declarat Ligia Marincaş. Totodată, directorul DSP Sălaj a spus că, în conformitate cu legislaţia în vigoare, lista medicamentelor compesate, în general, se actualizează trimestrial, iar ultima reactualizare a fost facută în luna februarie a anului curent.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »