Sălăjenii se îndoapă cu antibiotice, „după ureche”

Magazin Salajean 8 aprilie 2011 0

Sălăjenii se îndoapă cu antibiotice, „după ureche”

Statele lumii au marcat, ieri, la nivel internaţional, Ziua Mondială a Sănătăţii, pentru 2011 tema propusă de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) fiind combaterea rezistenţei antimicrobiene, sub motto-ul “Dacă nu luăm măsuri azi, nu vom mai putea trata mâine!”.

Rezistenţa antimicrobiană apare când microorganismele (bacterii, virusuri, fungi sau paraziţi, n.r.) îşi modifică modul de răspuns la administrarea de antimicrobiene, făcându-le ineficiente, a informat directorul Direcţiei de Sănătate Publică Sălaj, Ligia Marincaş, într-o conferinţă de presă. Rezistenţa antimicrobiană este consecinţa folosirii inadecvate a antibioticelor şi apare ca urmare a unor mutaţii sau achiziţii de noi gene. Când microorganismele devin rezistente la majoritatea antibioticelor anterior eficiente, aceasta devine cea mai îngrijorătoare problemă, întrucât infecţia poate fi letală, se poate răspândi şi necesită costuri foarte mari pentru sistemele de sănătate.

Rezistenţa la antibiotice este facilitată de folosirea lor neadecvată, de întreruperea tratamentului înainte de termen sau de luarea unor doze mai mici decât este indicat.

Un studiu efectuat la nivel de UE arată că România este singura ţară unde mai puţin de opt cetăţeni din zece obţin antibiotice prescrise de medic. „România se încadrează în tabloul sudic-mediteranean în privinţa cunoştinţelor pe care populaţia le are despre antibiotice, având cele mai multe persoane care au obţinut antibiotice fără să treacă pe la medic”, a declarat Ligia Marincaş.

Potrivit acesteia, pentru a preveni rezistenţa la antibiotice, este indicată cumpărarea lor doar pe bază de reţetă, administrarea dozelor prescrise de medicul curant, urmarea tratamentului până la capăt, fără întreruperea lui când starea de sănătate se îmbunătăţeşte, precum şi spălarea frecventă a mâinilor, pentru a împiedica răspândirea bacteriilor.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »