Sălăjenii, lăsaţi fără reţete subvenţionate şi bilete de trimitere către specialişti

Magazin Salajean 3 iunie 2011 0

Sălăjenii, lăsaţi fără reţete subvenţionate şi bilete de trimitere către specialişti

Doar un sfert din medicii de familie din Sălaj au depus, până ieri, cereri pentru semnarea contractului cadru pe 2011 cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS), numeroşi medici de familie din judeţ alegând să lucreze doar în regim privat, aşa cum au avertizat că vor face dacă noul contract şi normele de aplicare a acestuia nu vor suferi modificările aşteptate. Refuzul doctorilor de a mai munci în sistemul asigurărilor de sănătate înseamnă că sălăjenii care au nevoie de reţete subvenţionate, bilete de trimitere către specialişti ori de internare în spital vor avea de aşteptat.

Doar 30 de medici de familie din Sălaj au depus, până joi, cereri în vederea semnării contractului cadru pe 2011 cu Casa de Asigurări de Sănătate (CAS), ei reprezentând un sfert din numărul total al medicilor de familie din judeţ. Preşedintele Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) Sălaj, Claudiu Bârsan, a declarat, ieri, într-o conferinţă de presă, că nu îi înţelege pe medicii care nu vor să semneze contractul cadru, în condiţiile în care normele au fost deja adoptate, iar cei care au cel mai mult de suferit prin refuzul semnării actului respectiv sunt pacienţii. „Am luat legătura cu toţi medicii de familie din Sălaj privitor la semnarea contractului cadru din Sănătate şi se pare că nu toţi vor să semneze. Până acum, din totalul de 117 medici de familie din judeţ, sunt 30 de medici de familie care au depus cereri pentru încheierea acestui contract, dar solicitările continuă să vină. Eu cred că, în final, toţi vor semna contractul cadru, numai că, între timp, vor avea de pierdut şi ei, şi asiguraţii”, a declarat Claudiu Bârsan.

Potrivit sursei citate, cei 30 de medici de familie care au depus la CJAS cereri în vederea semnării contractului cadru sunt atât din mediul urban, cât şi din mediul rural. „Nemulţumirea celor care nu vor să semneze contractul cadru nu este faţă de activitatea CJAS Sălaj, ci este o nemulţumire de tip sindicalist faţă de ceea ce s-a decis la Bucureşti”, a spus Claudiu Bârsan.

Acesta a declarat că acei 30 de medici care au depus solicitările sus amintite pot deja funcţiona în sistemul asigurărilor de sănătate, pacienţii lor putând primi reţete subvenţionate, bilete de trimitere către medici specialişti ori bilete de internare în spital. „Aceşti pacienţi reprezintă, practic, un sfert din pacienţii din Sălaj. Dar suntem încrezători că solicitările privind încheierea contactului cadru vor continua să vină”, a spus Bârsan.

În ceea ce priveşte procedura de contractare în perioada următoare, preşedintele CJAS Sălaj a declarat că se va încheia un act adiţional pentru luna iunie cu toţi furnizorii, în condiţiile noilor norme, urmând ca în cursul acestei luni să se iniţieze noul proces de contractare aferent anului 2011. Noul contract cadru, care ar urma să fie valabil doi ani, trebuia să intre în vigoare începând cu 1 iunie, însă acest lucru nu s-a întâmplat din cauza nepublicării normelor de aplicare în Monitorul Oficial.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »