Sălăjencele preferă concediul maternal de doi ani

Magazin Salajean 15 martie 2011 0

Sălăjencele preferă concediul maternal de doi ani

Mamele din judeţul Sălaj preferă să stea mai mult timp în concediu maternal, chiar dacă asta înseamnă să primească bani mai puţini. Conform datelor statistice înregistrate la Agenţia Judeţeană pentru Prestaţii Sociale Sălaj, în toate dosarele depuse în cursul acestui an beneficiarii au solicitat acordarea indemnizaţiei pentru creşterea copilului pentru o perioadă de doi ani.

Până la această dată a fost înregistrat un număr de 16 dosare pentru acordarea indemnizaţiilor pentru creşterea copiilor născuţi după data de 1 ianuarie 2011. În toate dosarele, opţiunea solicitanţilor a fost pentru concediul de până la doi ani. În privinţa sumelor lunare acordate beneficiarilor, acestea nu au fost calculate încă. Însă, pentru că au ales un concendiu de până la doi ani, sumele vor fi cuprinse între 600 de lei şi maxim 1.200 de lei, a declarat consilierul juridic din cadrul instituţiei menţionate, Marinela Cipleu.

Potrivit sursei citate, dintre aceste dosare, 14 au fost depuse de către mame, iar două de tătici.

Cealaltă variantă pentru acordarea indemnizaţiei pentru creşterea copilului continuă să fie ocolită de sălăjeni. În acest caz, sumele acordate reprezintă 75 la sută din media veniturilor obţinute în ultimul an anterior naşterii copilului, şi sunt cuprinse între 600 şi maxim 3.400 de lei, însă perioadă concediului este de maxim un an. Un avantaj acordat în cazul alegerii acestei variante îl reprezintă stimulentul de inserţie pe piaţa muncii, în valoare de 500 de lei până la împlinirea vârstei de doi ani a copilului. Acest stimulent se acordă doar dacă solicitantul se întoarce la muncă în termen de 12 luni de la acordarea indemnizaţiei.

Pentru concediul de până la doi ani, stimulentul de inserţie nu se acordă.

În prezent, la AJPS Sălaj sunt înregistraţi aproximativ 2.200 de beneficiari ai indemnizaţiei pentru creşterea copilului, fiind încadraţi conform prevederilor legislative în vigoare înainte de 31 decembrie 2010. Dintre aceştia, în jur de 1.500 primesc indemnizaţia la valoarea minimă, respectiv de 600 de lei, în timp ce doar patru sunt încadraţi la maximul de 3.400 de lei.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »