Sălăjencele aleg să stea în concediu maternal

Magazin Salajean 11 mai 2011 0

Sălăjencele aleg să stea în concediu maternalPeste 150 de sălăjeni şi-au depus, în cursul acestui an, dosare în vederea obţinerii indemnizaţiei pentru creşterea copilului, majoritatea optând pentru concediul care-i va ţine acasă pentru următorii doi ani. Potrivit informaţiilor furnizate de directorul executiv al Agenţiei Judeţene pentru Prestaţii Sociale Sălaj, Matolcsi Elisabeta, peste 90 la sută dintre beneficiari au optat pentru cea de-a doua variantă a indemnizaţiei pentru creşterea copilului, cu toate că aceasta este plafonată la maxim 1.200 de lei. Din totalul dosarelor înregistrate conform prevederilor legale intrate în vigoare de anul acesta, 137 sunt pentru acordarea indemnizaţiei pentru o perioadă de până la doi ani, beneficiarii putând primi maxim 1.200 de lei, şi doar 15 au fost depuse pentru acordarea acestui ajutor social pe o perioadă de un an. Pentru această a doua variantă, beneficiarii au dreptul la o indemnizaţie cuprinsă între 600 şi 3.400 de lei, precum şi la un stimulent de inserţie pe piaţa muncii de 500 de lei, acordat în cazul reîntoarcerii la serviciu în termen şi plătit până la împlinirea vârstei de doi ani a copilului. Până la această dată, şase persoane au solicitat acordarea acestui stimulent de inserţie, renunţând să mai stea în concediu pentru creşterea copilului, a menţionat directorul instituţiei.

Potrivit aceleiaşi surse, la nivelul judeţului sunt 19 taţi care au optat să stea în schimbul mamelor în concediu pentru creşterea copilului. Dintre aceştia, doar unul a ales concediul de creşterea copilului până la un an, restul urmând să stea acasă, la alegere, pentru o perioadă de doi ani.

Numărul beneficiarilor sălăjeni de indemnizaţii pentru creşterea copilului este însă cu mult mai mare. Conform prevederilor OUG nr.148/2005, respectiv pentru copiii născuţi până la data de 31 decembrie 2010, în prezent la AJPS Sălaj sunt înregistraţi un număr de 2.230 de beneficiari, care primesc 75 la sută din veniturile obţinute în ultimele 12 luni anterioare naşterii copilului.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »