S-au terminat prezervativele si anticonceptionalele gratuite

Magazin Salajean 8 februarie 2010 0

S-au terminat prezervativele si anticonceptionalele gratuiteCele doua cabinete de planificare familiala din judetul Salaj nu mai acorda produse contraceptive si nici prezervative gratuite. De ani buni, elevii, studentii si persoanele cu venituri mici aveau posibilitatea de a-si procura aceste mijloace de contraceptie fara bani, printr-un program national initiat de Ministerul Sanatatii. Insa, de la finele lunii decembrie, anul trecut, aceasta facilitate… s-a epuizat.

Aproximativ 10.000 de persoane sunt inscrise la cele doua cabinete de planificare familiala din judetul Salaj, respectiv la Spitalul Judetean de Urgenta Zalau si la Spitalul Orasenesc Simleu Silvaniei.

Dintre acestea, aproape 80 la suta le frecventeaza tocmai pentru a-si procura, in mod gratuit, prezervative si contraceptive orale, iar, contra cost, si contraceptive injectabile, chiar sterilete si dispozitive intrauterine. Toate aceste mijloace de contraceptie se acorda prin programul Ministerului Sanatatii, gestionat de catre Directia de Sanatate Publica (DSP). Din pacate, in prezent, stocul de contraceptive orale al DSP Salaj este gol. Reprezentantii directiei sustin ca situatia este aceeasi la nivel national.

In prezent, stocul de contraceptive orale al DSP Salaj s-a epuizat. In aceasta perioada, Institutul pentru Ocrotirea Mamei si Copilului centralizeaza necesarul de anticonceptionale la nivel national. Noi am comunicat necesarul pentru trimestrul I al anului in curs. Urmeaza ca, dupa aparitia normelor de finantare pe programe si a bugetului, in functie de ceea ce se va prevedea in norme, sa solicitam cantitatea necesara pentru Salaj, pe intreg anul 2010. Insa, doar in cazul in care se va realiza achizitia la nivel de minister. Daca sumele vor fi repartizate in bugetul DSP Salaj, se va demara procedura de achizitie la nivel local, ne-a declarat purtatorul de cuvant al DSP Salaj, Mihai Cheseli.

Astfel, cabinetele de planificare familiala salajene au ramas cu stocurile aproape goale. Ramona Opris, medic primar la cabinetul de Planificare Familiala din Zalau, ne-a spus ca produsele contraceptive gratuite s-au epuizat la finele anului trecut. Nu am mai avut contraceptive orale gratuite din luna decembrie 2009, iar prezervativele sunt foarte putine. Nu stiu daca vom mai primi gratuitati, pentru ca nu ni s-a comunicat nimic in acest sens. Acest program national a debutat in anul 2000, pentru o perioada de cinci ani. A fost prelungit pana in 2009, insa acum nu stiu ce va fi. Asteptam si noi un raspuns, ne-a declarat dr. Ramona Opris. Anul trecut, in fiecare luna, la cabinetul din Zalau, erau distribuite gratuit aproximativ 500 de folii de contraceptive orale, precum si prezervative.

Si la cabinetul de Planificare Familiala din Simleu Silvaniei, lucrurile stau la fel de prost. Intr-adevar, nu mai avem produse gratuite din decembrie. Sper insa ca vom primi in scurt timp, deoarece lumea este foarte saraca. Din cele 4.000 de persoane inscrise la cabinetul nostru, aproximativ 80 la suta vin pentru contraceptive orale si prezervative gratuite. Nu-si permit oamenii sa-si cheltuie banii pe metode de contraceptie, chiar daca nu sunt foarte scumpe, ne-a spus Florica Pop, asistenta la cabinetul de Planificare Familiala din localitatea Simleu. In plus, la cabinetele de Planificare Familiala, astfel de produse sunt mult mai ieftine decat in farmacii. Pretul unei folii de contraceptive orale, pentru o luna, incepe de la 6 lei, dar poate ajunge pana la 30 de lei.

Avortul nu este o metoda contraceptiva

Faptul ca nu se mai acorda contraceptive si prezervative in mod gratuit ar putea avea unele urmari nefaste. In ciuda scaderii substantiale a ratei avortului in ultimii ani, intreruperea voluntara a sarcinii continua sa aiba un rol considerabil mai mare decat contraceptia in controlul numarului de sarcini. Acest lucru nu ar trebui sa se intample, tinand cont de faptul ca avortul poate avea consecinte negative asupra sanatatii fizice si psihice a femeii, chiar daca este facut in spital, sub supraveghere medicala.

In primul rand, vreau sa subliniez ca avortul nu este o metoda contraceptiva. Desi unii critica activitatea noastra, prin faptul ca furnizam tinerilor contraceptive orale si prezervative, planificare familiala inseamna mult mai mult. Planificare familiala presupune prevenirea, diagnosticul, tratamentul infectiilor cu transmitere sexuala, reducerea mortalitatii si morbiditatii materne si infantile, precum si reducerea abandonului. De asemenea, in cadrul acestor cabinete se realizeaza consilierea psiho-sexuala, consilierea pentru tineri, prevenirea aspectelor psihologice si sociologice ale cuplului etc., a mentionat Ramona Opris.

Programul national de infiintare a cabinetelor de planificare familiala a fost initiat de Ministerul Sanatatii tocmai in scopul de a preveni numarul sarcinilor nedorite, a avorturilor la cerere si a abandonurilor, care, in urma cu cativa ani, atingeau cote alarmante in Romania.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »