S-au scos accizele la palinca

Magazin Salajean 1 octombrie 2008 0

S-au scos accizele la palinca

Deputatii au votat, marti, in unanimitate, eliminarea accizelor la productia de tuica si rachiu de fructe destinata consumului propriu in gospodariile individuale, pentru o cantitate de 250 de litri de alcool pur, echivalentul a 500 litri de palinca si 750 litri de tuica.

Proiectul de lege prin care se propune modificarea Codului Fiscal in sensul eliminarii accizelor pentru productia de tuica si rachiu de fructe destinata consumului propriu a fost aprobat, in unanimitate, ieri, in plenul Camerei Deputatilor. Cu 210 voturi pentru si nici unul impotriva, initiativa legislativa de modificare a Codului Fiscal prevede ca este exceptata de la accize productia individuala care nu este destinata comercializarii.

Propunerea legislativa de modificare a Codului Fiscal in sensul eliminarii accizelor pentru productia de tuica si rachiu de fructe destinata consumului propriu a fost inaintata Biroului Permanent al Camerei Deputatilor inca din luna februarie a anului trecut, ea fiind adoptata deja, in octombrie 2007, de Senat. La acea vreme, unul dintre initiatorii proiectului de lege, deputatul Iuliu Nosa, declara ca, prin modificarea Codului Fiscal, urma sa fie exceptata de la plata accizelor cantitatea de 250 de litri de alcool pur, adica 500 de litri de tuica destinata consumului propriu, in gospodariile individuale.

La dezbaterea proiectului de lege s-a propus eliminarea accizelor la 250 de litri alcool pur, echivalentul a 500 de litri de palinca si 750 de litri de tuica. Amendamentul a fost adoptat de reprezentantii tuturor partidelor politice si introdus in Proiectul de lege care va merge la promulgare la presedintele Traian Basescu.

Potrivit Codului Fiscal, tuica si rachiurile de fructe destinate consumului propriu al gospodariilor individuale, in limita unei cantitati echivalente de cel mult 50 litri de produs pentru fiecare gospodarie pe an, cu concentratia alcoolica de 100 la suta in volum, se accizeaza prin aplicarea unei cote de 50 la suta din cota standard a accizei aplicate alcoolului etilic. Restul cantitatii obtinute se taxeaza cu acciza intreaga. Acciza standard pentru alcoolul etilic este de 750 de euro pe hectolitru. In aceste conditii, taranii, chiar si pentru tuica si palinca folosite pentru propriul consum, trebuie sa plateasca 375 de euro pe hectolitru, respectiv 3,75 euro pentru fiecare litru de produs de 100 grade alcool. Acciza se aplica de la 1 ianuarie 2007, cand Romania a aderat la UE.

In prezent, producatorii de tuica trebuie sa achite o acciza de 6,3 lei pe litru pentru o cantitate de pana la 100 de litri si 13,3 lei pe litru pentru ce depaseste aceasta cantitate.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »