S-a terminat cu paza gratuita a padurilor

Magazin Salajean 28 septembrie 2006 0

S-a terminat cu paza gratuita a padurilorIn ultimii 2 ani, Directia Silvica Zalau a pazit aproximativ 10 mii de hectare de padure cu titlu gratuit cu toate ca promisiunea a fost ca se va face paza gratuita pana la 31 decembrie 2005, iar din 1 ianuarie 2006 proprietarul de teren forestier ar fi trebuit sa incheie cu noi contracte de prestari servicii pentru asigurarea pazei. Insa, ne aflam azi in situatia in care proprietarii a peste 8.000 de hectare de padure nu au incheiat astfel de contracte cu Romsilva sau cu alte structuri private, iar noi ne aflam in imposibilitatea de a ne recupera banii pe serviciile de paza prestate a declarat Dorel Oros – director executiv in cadrul Directiei Silvice Zalau, nemultumit ca institutia pe care o conduce are de recuperat de la proprietari 6,1 miliarde de lei vechi, estimandu-se ca, pana la sfarsitul anului, acestea sa ajunga la 8 miliarde de lei vechi.

Cu toate acestea, Directia Silvica inregistreaza profit insa, nu o sa ne permitem acest <> de a face paza acestor paduri pentru ca nu mi se pare normal, a mai adaugat Dorel Oros care ne preciza ca tariful perceput proprietarilor este de 8 Euro/hectar/an care mi se pare unul normal.

Pe de alta parte, seful Directiei Silvice a atras atentia asupra consecintelor pe care le implica masura retragerii pazei padurilor ce apartin proprietarilor ce nu au contract cu Romsilva intrucat padurile ar cadea prada hotilor de lemne mai ales ca se apropie sezonul rece, iar pe de alta parte mediul inconjurator va fi grav afectat.

Cat priveste lipsa de interes a proprietarilor de paduri pentru incheierea respectivelor contracte de prestari servicii, Dorel Oros a gasit trei motive principale care au dus la acesta stare a lucrurilor. In primul rand multe suprafete au fost exploatate excesiv, iar acum proprietarii asteapta sa se refaca, deoarece ei nu sunt dispusi sa plateasca o taxa fara a avea posibilitatea de a si-o recupera. In al doilea rand, este saracia oamenilor pentru care taxa de 8 Euro, pe care noi o consideram una rezonabila, este mare, iar in al treilea rand putem vorbi de o ignoranta totala a acestor proprietari.

Din punct de vedere infractional situatia s-a schimbat in bine fata de anul trecut. Astfel, s-a constatat ca atat numarul infractiunilor cat si al contraventiilor s-a redus, inregistrandu-se mai mult probleme cu furturile minores de lemne pentru incalzirea locuintei. Un motiv pentru care pretul lemnelor va ramane acelasi, adica sub 620.000 de lei vechi/metrucub, cat este media pe tara, este si acela de a nu incuraja taierile ilegale.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »