S-a hotarat! Vrea inca un mandat!

Magazin Salajean 3 mai 2007 0

S-a hotarat! Vrea inca un mandat!

In asteptarea marilor batalii locale legate de referendumul din 19 mai, vinerea trecuta am preferat sa realizez, la Rotisorul politic, la Radio Transilvania Zalau, o emisiune mai administrativa, cu primarul municipiului Zalau, Radu Capilnasiu. In aceasta pagina va ofer cateva fragmente din dialogul purtat cu prim-edilul scumpului si iubitului nostru municipiu resedinta de judet. Salaj, daca nu cumva ati uitat…

Depinde cum privim lucrurile

Rep.: Imprumutul aprobat recent de Consiliul Local pentru Primaria Zalau mi s-a parut cam mare, ca suma, aproape 800 de miliarde de lei vechi. Dvs.?

Radu Capilnasiu: Intr-adevar, in sedinta de consiliu de miercuri s-a aprobat contractarea unui credit. Sigur, este o schema financiara mai complicata, pentru ca se doreste sa se obtina o finantare cat mai ieftina. Este vorba, in prima faza, de o linie de credit. Dupa ce se va face derularea investitiilor, creditul realizat se va finanta prin bonduri, prin obligatiuni municipale, prin care, in mod normal, se obtin costuri mai reduse pentru acesti bani. Sigur, la prima vedere, poate sa para o suma mare. Nu este o suma chiar asa de mare, este, totusi, o suma importanta, care o sa permita orasului – si este vorba de acest an – ca investitiile propuse sa se deruleze in urmatorii trei ani, sau chiar si ulterior, in continuarea unor investitii care vor fi incepute. Este nevoie de credit pentru ca acolo unde ai o investitie de ordinul zecilor de miliarde, in mod normal daca te bazezi doar pe buget, nu poti sa o realizezi. Ar insemna sa inchizi toate celelalte investitii care se deruleaza in oras. In momentul in care accesezi un credit, poti sa finantezi acea investitie, cu sume mai importante, iar recuperarea sa se faca in anii urmatori, sigur cu o anumita povara. A fost dat si un grafic de incarcare pe ani a ceea ce inseamna rambursarea si dobanzile, estimate, care se vor plati. Dar as vrea sa va spun cateva dintre investitiile pentru care luam credit: cofinantarea pe care trebuie sa o asiguram la soseaua de centura; cofinantarea la banii pe care i-am primit pentru mai multe scoli de la Ministerul Educatiei si Cercetarii. Si sunt sume importante. Numai soseaua de centura inseamna 150 de miliarde partea de cofinantare. Daca vom reusi sa mai aducem bani de la Guvern, de la bugetul de stat, acesti bani ii putem redirectiona spre alte investitii care ar fi necesare in municipiu. (…)

Rep.: Ati luat aceasta decizie, a contractarii creditului, si intr-un anume context electoral?

R.C.: Nu. Daca as fi luat aceasta decizie intr-un context electoral, as fi facut poate treaba asta acum doi ani, nu acum, in asa fel incat rezultatele sa se vada pana in momentul alegerilor. Rezultatele vor fi vizibile dupa alegerile locale din 2008. Acest demers nu are nici o conotatie electorala, este doar dorinta de a rezolva niste probleme. Vreau sa precizez urmatoarele: nu se pune problema ca nu am gandit mai devreme acest credit, am dorit sa ne apropiem cu aceste proiecte cu finantare europeana de momentul in care ele intra in finantare, pentru a sti care este necesarul de cofinantare din partea noastra. Un necesar pe care, din pacate, nu il putem asigura integral din bugetul local dintr-un an.

Rep.: V-am intrebat despre acest credit, pentru ca mi se pare ca e una dintre cele mai tari actiuni ale Primariei din ultima vreme

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »