S-a dat unda verde pentru restaurarea cladirii Primariei Zalau

Magazin Salajean 2 aprilie 2012 0

S-a dat unda verde pentru restaurarea cladirii Primariei Zalau

Cladire reprezentativa pentru resedinta de judet, imobilul care gazduieste Primaria Municipiului Zalau va fi restaurat in perioada urmatoare. Anul acesta se va aloca, prin Ministerul Culturii, prima transa a finantarii, implementarea proiectului fiind estimata la 4-5 ani.

Sediul administratiei locale din Zalau, inclus in lista monumentelor de patrimoniu, va fi reabilitat cu fonduri guvernamentale. Cladirea a fost inclusa, in vederea restaurarii, in lista monumentele istorice inscrise in Patrimoniul National al Romaniei. Ministerul Culturii, prin Institutul National al Patrimoniului, a definitivat lista finantarilor pentru monumentele care vor fi reabilitate anul acesta. Suma totala care va fi repartizata judetului Salaj, in acest an, este de 1,660 milioane de lei. Din acest fond, se va aloca valoarea de 250.000 de lei pentru proiectarea si executia lucrarilor de reabilitare a Cladirii Primariei Municipiului Zalau, valoarea totala a investitiei fiind estimata la peste 790.000 de lei.

Instalatii noi de doua milioane de lei

Potrivit informatiilor furnizate de purtatorul de cuvant al Primariei Zalau, Manuela Ghiurutan, municipalitatea a adresat o solicitare catre Institutul National al Patrimoniului (respectiv Ministerului Culturii si Patrimoniului National), in vederea sustinerii proiectului de restaurare a imobilului. In baza expertizei tehnice,reabilitarea structurala a cladirii Primariei Municipiului Zalau presupune: reabilitarea hidroizolatiilor si termoizolatiilor la fundatii, pardoseli si tavan; restaurarea finisajelor interioare; restaurarea componentelor de arhitectura interioara care personalizeaza monumentul; restaurarea integrala a componentelor de arhitectura exterioara; restaurarea sarpantei si a invelitorii din tigla; restaurarea tamplariei exterioare; reabilitare instalatiilor sanitare; restaurarea acceselor principale, inclusiv trotuarul de protectie si treptele din mozaic; repararea pavimentului din curtea interioara, cu rectificarea pantelor si dirijarea apelor pluviale la canalizare; reabilitarea curtii interioare, investitii estimate de proiectanti in devizul general: 7,367 milioane de lei. Investitiile de la Zalau pe care le va finanta statul nu sunt singulare, deoarece administratia locala a mai prevazut sume pentru reabilitare si modernizare. Astfel, in ultimii ani, pentru imobilul care gazduieste Primaria Municipiului Zalau s-au cheltuit aproape doua milioane de lei. In anul 2009, aici s-au derulat lucrari de reabilitare care au inclus realizarea unei instalatii noi de incalzire si climatizare in valoare de 1,184 milioane de lei, finantata din bugetul local, precum si inlocuirea completa a instalatiei electrice, pentru care s-a alocat suma de 809.404 lei, tot din bugetul local.

Cladire de peste 120 de ani

Imobilul care adaposteste astazi Consiliul Local si Primaria Municipiului Zalau a fost finalizat, asa cum se arata pe site-ul institutiei, in anul 1889 si a gazduit Prefectura, Tribunalul, Judecatoria si Procuratura judetului Salaj. Constructia, proiectata in stil neobaroc, dispune de o curte interioara cu trei intrari din exterior. Curtea interioara prezinta la nivelul etajului, pe doua laturi, un balcon executat din lemn, sustinut de console din fonta. Din acelasi material a fost executata si balustrada. Tamplaria interioara si exterioara este executata din lemn masiv cu incrustatii. Fatada principala este ornamentata in stil neobaroc si are un acces de tip “portal”, strajuit de doua felinare executate din fier forjat si de doua console, in forma de volute. Folosita in trecut drept sala de festivitati si de dans, sala “Avram Iancu”, din cadrul primariei, este luminata de un candelabru impunator, amplasat in centrul plafonului. Candelabrul cantareste 1450 kilograme si a fost executat din fier forjat. Imobilul in care functioneaza primaria municipiului Zalau este tipic pentru epoca sa, iar la constructia lui arhitectii au adoptat solutii simple si functionale, decoratiuni medievale imbinate cu elemente arhitecturale novatoare. Toate detaliile sunt perfect armonizate si fac ca aceasta cladire sa fie reprezentativa pentru municipiu.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »