S-a dat startul recensamantului agricol

Magazin Salajean 6 decembrie 2010 0

S-a dat startul recensamantului agricol  Joi, 2 decembrie a demarat si in Salaj recensamantul agricol. Operatiunea de culegere din teren a datelor Recensamantului General Agricol se desfasoara sub obladuirea Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Institutului National de Statistica, Ministerului Administratiei si Internelor, sub coordonarea Comisiei Centrale pentru Recensamantul General Agricol. Informatiile obtinute din teren de catre recenzori, pe baza declaratiilor celor care desfasoara activitati agricole, au caracter confidential si vor fi folosite doar in scopuri statistice.

La nivelul judetului Salaj, potrivit informatiilor furnizate de Elena Muresan, director al Directiei Judetene de Statistica Salaj, in activitatea de recenzare sunt cuprinse 607 persoane. Dintre acestea, 469 sunt recenzori, 77 recenzori sefi si 61 de recenzori coordonatori (pentru fiecare unitate administrativ teritoriala). De culegerea datelor se ocupa recenzorii. Recenzorii sefi coordoneaza activitatea a 5-7 sectoare, care includ in medie 180-200 de exploatatii agricole, iar coordonatorul raspunde de activitatea intregii unitati administrativ teritoriale si gestioneaza formularele pentru unitatile cu personalitate juridica. La nivelul anului 2009, in Salaj existau 88.719 de exploatatii agricole individuale si 2.557 de unitati cu personalitate juridica.

Potrivit legislatiei, cetatenii sunt obligati sa primeasca recenzorii si sa le ofere informatii corecte si complete, spre a raspunde tuturor intrebarilor si indicatorilor din formularele de recensamant. Colaborarea cu recenzorii este obligatorie, daca cetateanul nu este gasit acasa recenzorul il va instiinta cand revine. In cazul unui refuz de a furniza informatii ori pentru prezentarea de date incomplete sau eronate, amenda este intre 200 si 1.000 de lei.

Reiteram faptul ca potrivit Regulamentului European al Consiliului, exploatatia agricola este definita ca o unitate tehnico-economica de sine statatoare, cu o gestiune unica si care desfasoara activitati agricole prin utilizarea de suprafete agricole (sau cresterea animalelor, ori de mentinere a terenurilor in bune conditii si de mediu). Culegerea datelor in cadrul recensamantului agricol se desfasoara in perioada 2 decembrie 2010 – 31 ianuarie 2011, dupa care se face o centralizare provizorie a datelor. Informatiile finale se vor da publicitatii in luna noiembrie 2011. Rezultatele recensamantului agricol vor constitui o baza documentara pentru fundamentarea politicilor de dezvoltare rurala si pentru pregatirea strategiilor de dezvoltare echilibrata si armonizata a regiunilor si judetelor tarii.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »