S-a dat startul la pensiile private obligatorii

Magazin Salajean 26 iunie 2007 0

Fiecare angajat cu varsta de pana la 35 de ani trebuie sa isi aleaga, in termen de patru luni, compania de asigurari care sa le administreze o parte din contributia lunara la fondul de pensii de stat. La expirarea termenului de inscriere, Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private va trece la distribuirea aleatorie a angajatilor care nu si-au inregistrat optiunea

La recomandarea Bancii Mondiale, sistemul de pensii din Romania a fost restructurat prin legea 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat cu modificarile si completarile ulterioare si prin Norma nr. 2/2007privind autorizarea administratorilor in sistemul pensiilor administrate privat care prevede redirectionarea a 2% din salariul brut intr-un fond de pensii privat. Alegerea unui fond de pensii privat nu inseamna o taxa noua, angajatul si angajatorul neplatind nimic in plus, iar asta pentru ca cele doua procente vor fi retinute din cei 9,5 la suta din salariul brut cu care fiecare angajat contribuie deja la fondul de pensii de stat. Ulterior, acest procent va creste cu 0,5% pe an si va ajunge la 6% in 2015.

Tot ceea ce trebuie sa faca angajatul este sa isi aleaga fondul de pensii private la care sa contribuie angajatorul.

Optiunile contribuabililor vor fi inregistrate in perioada 1 august – 30 noiembrie, contribuabilul asigurandu-si astfel o pensie mai mare decat si-ar putea permite statul sa ii dea.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »