S-a dat startul la analize gratuite

Magazin Salajean 3 iulie 2007 0

S-a dat startul la analize gratuite*Fiecare cetatean roman va merge la medic in luna in care s-a nascut, consultatia si analizele de laborator recomandate fiind gratuite atat pentru asiguratii sistemului sanitar, cat si pentru ceilalti

Ministerul Sanatatii Publice a demarat, incepand de ieri, Programul National de Evaluare a Starii de Sanatate a Populatiei, ocazie cu care fiecare persoana va primi prin posta cate un talon care are doua componente: una pentru medicul de familie si una pentru laborator. Cu acest talon persoana se va prezenta in luna in care s-a nacut la medicul de familie. Programul se va desfasura timp de 15 luni, in cinci etape, pana in 30 septembrie 2008.

Purtatorul de cuvant al Autoritatii de Sanatate Publica (ASP) Salaj, Mihai Cheseli, ne-a declarat ca medicul va examina fiecare persoana in parte, dupa care ii va prescrie un set de analize. De mentionat ca, pe talon sunt trecute noua analize, care costa 53 de lei, insa nu toate sunt obligatorii. Medicul va fi cel care va decide ce analize trebuie sa faca fiecare persoana, astfel incat, setul de analize sa se incadreze in suma de 50 de lei.

Analize obligatorii… cu unele exceptii

Potrivit purtatorului de cuvant al ASP Salaj, acest program se adreseaza intregii populatii a Romaniei, indiferent de statul de asigurat sau nu, mai putin copiilor cu varsta cuprinsa intre 0-3 ani. Setul de analize este diferentiat pe grupe de varste si se face in functie de fiecare persoana in parte. Rezultatele vor fi evaluate de medicul de familie, care va decide daca este cazul efectuarii unor analize suplimentare.

In luna urmatoare celei in care s-au facut analizele si examinarea, Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate (CJAS) Salaj va deconta medicului de familie 15 lei pentru fiecare examinare, iar laboratoarelor costul integral al analizelor, in limita celor 50 de lei.

In Salaj sunt acreditate cinci laboratoare

In momentul de fata, sunt in jur de cinci laboratoare acreditate, insa numarul lor va creste cu siguranta. Este bine de precizat ca pot sa-si ofere serviciile si laboratoarele din alte judete, daca incheie contracte cu CJAS. Nu doar laboratoarele din alte judete pot sa-si deschida puncte de recoltare, ci si cele din judet, evitandu-se astfel eventualele aglomerari, a adaugat purtatorul de cuvant al ASP Salaj.

In acest caz, analizele recoltate, in punctele de recoltare trebuie transportate obligatoriu in maximum 4 ore la laborator iar rezultatele se comunica in cel mult 48 de ore. Pe de alta parte, medicul de familie poate incheia contracte cu mai multe laboratoare, si viceversa, tinand insa cont de capacitatea de prelucrare a analizelor.

Laptopurile medicilor de familie intarzie sa apara

O alta componenta a programului este legata de cea a dotarii medicilor de familie cu laptopuri si softul corespunzator. Licitatia pentru achizitionarea acestora este in derulare la Minister, urmand ca in cel mai scurt timp posibil sa ajunga la medicii de familie. Pana la primirea softului, medicii vor primi unul asemanator iar, ulterior, datele sa fie transferate pe softul original. Totodata, pana la primirea laptopurilor, cadrele medicale isi vor instala softul pe calculatoarele proprii – pentru cei care dispun de ele -, iar cei care nu au vor primi formulare, a mentionat Mihai Cheseli.

In acest sens, ASP Salaj a cerut Ministerului Sanatatii Publice un numar de 8.000 de formulare pentru luna iulie. De asemenea, institutia a desemnat un coordonator de program la nivel judetean, privind modul de derulare al Programului si utilizarea programului informatic, medicii de familie fiind instruiti in acest sens. In judetul Salaj sunt 115 medici de familie, din care 61 in mediul rural.

Speram ca acest program va avea succes prin prisma faptului ca va fi evaluata sanatatea intregii populatii. Astfel, vom putea sti care este starea de sanatate a tuturor, ne-a declarat directorul executiv al ASP Salaj, dr. Dana Pop.

Toate cheltuielile vor fi suportate din

bugetul Ministerului

Programul de Evaluare a Starii de Sanatate a Populatiei este finantat integral de Ministerul Sanatatii Publice.

Valoarea programului a fost estimata la aproximativ 300 de milioane de euro, bani ce vor fi alocati din fondurile proprii ale MSP. Prin acest program, cetatenii vor beneficia gratuit de o consultatie clinica si un set de analize (maximum noua) care sa ajute la depistarea unor eventuale afectiuni cardiace, hepatice, renale, diabet sau anemii. Medicul de familie va scrie si va parafa pe spatele talonului analizele recomandate.

Investigatiile paraclinice care pot fi efectuate in cadrul programului sunt stabilite de catre medicul de familie

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »