S-a aprobat lista cu marcile inscrise in programul Rabla

Magazin Salajean 3 iunie 2008 0

S-a aprobat lista cu marcile inscrise in programul Rabla

Ministerul Mediului a anuntat, nu cu mult timp in urma, lansarea noului program Rabla. Pentru 2008, guvernantii au prevazut un numar mai mare de masini care urmeaza sa fie casate, in comparatie cu cel de anul trecut. Nivelul actual al primei de casare va fi mentinut la 3.000 de lei pentru un autovehicul. Cei interesati se pot inscrie in program incepand cu data de 1 iunie. Programul Rabla, derulat de Ministerul Mediului, vine anul acesta cu cateva schimbari. Numarul de masini innoite se va dubla fata de anii precedenti: daca pana in acest an erau alocate fonduri pentru schimbarea a peste 16 mii de autoturisme vechi, autoritatile intentioneaza sa elimine din trafic in 2008 circa 40 de mii de masini vechi. Programul de stimulare a innoirii Parcului National Auto a fost implementat pentru prima data in 2005. In primul an a fost alocata suma de 45 de milioane de lei pentru scoaterea din uz a unui numar de 15 mii de autoturisme. Procentul de realizare a programului in 2005 a fost de 97 la suta, fiind eliminate peste 14 mii de rable. In urmatorii doi ani, programul a vizat scoaterea din circulatie a 16 mii de masini pe an. Anul acesta, Ministerul Mediului mizeaza pe faptul ca romanii vor fi interesati sa renute la masinile non-euro, ca urmare a cererii Comisiei Europene de a interzice circulatia masinilor poluante dupa 2011. Peste 2 milioane de autoturisme inregistrate in Romania sunt non-euro, ceea ce inseamna 54 la suta din parcul auto. Incepand cu anul in curs, programul a fost extins si la tractoare, urmand ca, pe acelasi principiu, sa fie acordati 17.000 de lei proprietarului unui tractor mai vechi de 12 ani. Suma alocata programului Rabla se ridica, in acest an, la 120 de milioane de lei, Fondurile provenind din incasarile Administratiei Fondului de Mediu. Pe lista marcilor de masini care participa la program se afla: Dacia, Daewoo, Hyundai, Opel, Chevrolet, Renault-Nissan si Suzuki.

La program se pot inscrie doar persoanele fizice, proprietari sau mostenitori ai unui autovehicul functional, inmatriculat in Romania si a carui vechime depaseste 12 ani de la data fabricatiei.

In ceea ce priveste operatorii economici salajeni, care au fost autorizati sa desfasoare activitati de colectare si tratare a vehiculelor scoase din uz, in cadrul ultimelor programe Rabla, amintim: SC Balti Dob SRL, SC Mivas Trans Corporation SRL si SC Remat Salaj SA, toate cu sediul in Zalau.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »