S-a aprobat bugetul Consiliului Judetean Salaj

Magazin Salajean 26 ianuarie 2011 0

S-a aprobat bugetul Consiliului Judetean Salaj

Consilierii judeteni, intruniti ieri, in sedinta ordinara, au aprobat bugetul propriu al judetului si al institutiilor si serviciilor publice subordonate Consiliului Judetean Salaj pe anul 2011.

Pentru acest an, bugetul propriu al judetului a fost stabilit la suma de 255, 005 milioane de lei. Veniturile proprii, din acest fond, se vor cifra la 2,18 milioane de lei, iar din impozitul pe venit ce se va incasa la nivelul judetului pentru echilibrarea bugetelor locale, judetului Salaj i se va repartiza suma de 18,551 milioane de lei. Prin Legea 286/2010, bugetului judetului Salaj i-a fost alocata suma de 47,317 milioane de lei, reprezentand sume defalcate din unele venituri ale bugetului de stat. Din acest fond: 29,274 milioane de lei sunt sume defalcate din TVA pentru finantarea cheltuielilor descentralizate la nivelul judetului Salaj; 9,888 milioane de lei sunt sume defalcate din TVA pentru drumurile judetene; 8,155 milioane de lei reprezinta sume defalcate din TVA pentru echilibrarea bugetelor locale.

In bugetul judetului, pe anul 2011, este cuprinsa si suma de 3,114 milioane de lei reprezentand cota parte din impozitul pe venit si sumele defalcate din TVA privind cofinantarea programelor din fonduri ale Uniunii Europene si va fi repartizata unitatilor administrativ teritoriale care au in derulare programe ori au contracte cu autoritatea de management si gestiune a acestora sau contracte de executie.

Pentru finantarea drepturilor persoanelor cu handicap s-au prevazut, pe acest an, 40,339 milioane de lei. Subventiile de la bugetul de stat pentru bugetele locale necesare sustinerii derularii proiectelor cu finantare externa nerambursabila totalizeaza 32,452 milioane de lei, iar sumele repartizate de Uniunea Europeana in contul platilor efectuate si prefinantarilor se cifreaza, pentru 2011, la 67,418 milioane de lei (intre acestea pot fi mentionate lucrarile de reabilitare si modernizare de pe drumul judetean Ciucea-Virsolt, reabilitarea drumului judetean Romanasi-Creaca-Benesat, reabilitarea Spitalului Judetean de Urgenta din Zalau).

In 2011, bani multi la infrastructura

La inceputul anului 2011, judetul Salaj avea un excedent financiar de 42,813 milioane de lei, constituit din 36,366 milioane de lei (din subventii de la bugetul de stat si din prefinantari) si din 6,446 milioane de lei, suma ce reprezinta excedentul anual al bugetului CJ la finele lui 2010. S-au propus, prin acest proiect, alocarea de fonduri pentru sectiunea de functionare a institutiilor (mai precis, pentru cheltuielile curente, de personal, materiale si pentru prestarea serviciilor), dar si pentru sectiunea de dezvoltare (pentru cheltuielile de capital si investitii).

Anul acesta, dupa cum a explicat Tiberiu Marc, presedintele CJ, 38 la suta din fonduri vor fi destinate sectiunii de functionare si 62 la suta pentru dezvoltare, din care, ponderea cea mai mare, 70 la suta, vor fi utilizate pentru drumuri si infrastructura. In acest an, dupa estimarile vicepresedintelui CJ, Csoka Tiberiu, ar putea sa se acumuleze la bugetul judetului 32 de miliarde de lei vechi, in fondul de rezerva, bani care ar putea fi utilizati in functie de nevoi. Cu toate ca s-a constatat ca anul acesta sumele repartizate de la bugetul judetului sunt aproape la nivelul celor din anul precedent, au fost si nemultumiri.

Singura observatie adresata in plen, a fost din partea inspectorului general scolar, Ioan Abrudan, care a remarcat ca, pentru organizarea olimpiadelor scolare, s-au repartizat categoric, sume insuficiente. S-au solicitat 300 de milioane de lei vechi, dar s-a primit numai o treime. Banii ar fi fost necesari acoperirii cheltuieilor cu transportul si premierea elevilor salajeni care au performante scolare deosebite. La aceasta data, sunt in evidentele scolare peste 1.200 de elevi participanti la olimpiade.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »