Rușinos și alarmant: nu avem programe oficiale de sterilizare a câinilor cu sau fără stăpâni

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Sălaj, a răspuns solicitării cotidianului nostru în privința activității de sterilizare a câinilor din gospodăriile populației, precum și a câinilor comunitari. DSVSA a făcut și precizări legate de populațiile de câini de pe teritoriul județului nostru. Astfel, la sfârșitul anului 2016, la nivelul județului Sălaj existau un număr de 38.722 câini și 7.371 pisici cu stăpân, din care s-au vaccinat antirabic un număr de 35.720 de câini și 5.726 pisici. Prin “câine cu stăpân” se înțelege orice câine identificat și înregistrat conform ordinului Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) nr 1 din 2014.

Referitor la câinii fără stăpân, din datele furnizate DSVSA de către primăriile de pe teritoriul județului Sălaj, rezultă faptul că pe raza județului existau, la sfârșitul anului trecut, aproximativ 270 de animale. Prin “câine fără stăpân” se înțelege orice câine crescut, adăpostit, ținut pe domeniul public, în locuri publice sau în spații adiacente acestora, în afara proprietății stăpânului sau deținătorului acestora, necontrolat, nesupravegheat, liber, abandonat, inclusiv cei identificați prin microcipare sau alt mijloc alternative de identificare, stabilit de către ANSVSA.

Este important de știut faptul că nu există nici în acest moment, la nivel național, un program pentru sterilizarea câinilor cu sau fără stăpâni, un lucru absolut inadmisibil într-o țară parte din Uniunea Europeană. Aceste lacune legislative deosebit de grave, ce aduc consecințe dramatice nu doar în cazul animalelor ci chiar și în cazul oamenilor, deseori victime ale reacțiilor unor animale,  sunt primele responsabile pentru înmulțirea necontrolată a câinilor fără stăpân dar și pentru faptele reprobabile pe care unii stăpâni le comit atunci când femelele de câini din gospodăria lor dau naștere puilor. Acestor lipsuri scandaloase li se adaugă inactivitatea și interesul zero al autorităților locale din județ, care, în afară de a trimite câte o adresă redactată în limbaj de lemn și fără nicio concluzie salutară pentru această cauză, nu au făcut niciodată nimic pentru a veni în întâmpinarea problemelor cu care ne confruntăm sub acest aspect.

Astfel, vaccinările, înmulțirea necontrolată, eutanasierea la ecarisaj și lipsa totală de control în ceea ce privește atât animalele cu stăpân cât, mai ales, cele ale nimănui, de pe toată suprafața județului, vor fi pe mai departe o pată de rușine pe obrazul celor care ne conduc – începând cu parlamentarii pe care îi alegem ciclic, degeaba, și terminând cu cei care conduc unitățile administrativ-teritoriale, care abia dacă ridică un deget în aceste probleme.

 

 

2 Thoughts to “Rușinos și alarmant: nu avem programe oficiale de sterilizare a câinilor cu sau fără stăpâni”

  1. Gghhgjj

    Dar copii saraci can cati avem ??????????

  2. Anonim

    Nu este despre acest subiect articolul.

Leave a Comment