Rovinieta va putea fi achizitionata pentru una, sapte, 30 de zile sau pentru 12 luni

Magazin Salajean 8 ianuarie 2008 0

Guvernul a aprobat la finele anului trecut, printr-o Ordonanta de Urgenta, modificarea si completarea Ordonantei Guvernului 15/2002 privind introducerea tarifului de utilizare a retelei de drumuri nationale din Romania. Astfel, a fost introdusa perioada de valabilitate de o zi (cu exceptia autoturismelor si a vehiculelor de transport marfa avand masa totala maxima autorizata mai mica sau egala cu 3,5 tone). Posesorii de autovehicule, (cu exceptia autoturismelor si a vehiculelor de transport marfa cu masa totala mai mica sau egala cu 3,5 tone), vor putea sa cumpere, in functie de preferinte, roviniete cu perioade de valabilitate de o zi, 7 zile, 30 zile si 12 luni.

Ca model, rovinieta cuprinde matca aplicata in partea stanga-jos a parbrizului vehiculului, pe care este inscrisa perioada de valabilitate si cuponul cu aceeasi serie avand inscris numarul de inmatriculare al vehiculului, cupon care va fi prezentat obligatoriu de catre conducatorii auto, la cerere, organelor de control abilitate.

Rovinieta se achita in lei, la cursul de schimb al zilei comunicat de BNR, valabil pentru ultima zi din luna anterioara datei achitarii tarifului. Utilizatorii straini pot achita taxa si in valute liber convertibile, cotate pe piata valutara, la echivalentul tarifului exprimat in euro. Tarifele sunt prezentate in tabelul anexat.

Ordonanta redefineste si categoriile de vehiculele de transport marfa din anexa 1 si 2 – avand in vedere ca in aceasta categorie se incadreaza si alte vehicule decat cele destinate transportului exclusiv de marfa (ex: macarale, vehicule destinate pentru lucrari, tractoare), fapt ce a condus la nenumarate petitii si nemultumiri din partea utilizatorilor. Astfel, a fost definit vehiculul de transport marfa ca fiind vehicul conceput si construit pentru transportul de marfuri ori pentru efectuarea de servicii sau lucrari.

Vehiculele istorice sunt scutite de la plata rovinietei.

Ordonanta promoveaza si o unificare din punct de vedere al nivelului tarifului perceput pentru mai multe tipuri de vehicule si introduce posibilitatea aplicarii de sanctiuni contraventionale utilizatorilor straini pe reteaua interna. Totodata, au fost majorate amenzile contraventionale, cu posibilitatea achitarii a 50 la suta in termen de 48 de ore si retinerea a 25 la suta la autoritatea din care face parte agentul constatator.

In termen de 30 de zile de la data publicarii Ordonantei de Urgenta in Monitorul Oficial, Ministerul Transporturilor va trebui sa actualizeze normele metodologice pentru aplicarea tarifului de utilizare a retelei de drumuri nationale, stabilind totodata un nou model de rovinieta, care se va aplica de la 1 ianuarie 2008.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »