Rovinieta poate fi cumpărată prin SMS

Mihaela Oprea 5 decembrie 2012 0
Rovinieta poate fi cumpărată prin SMS

Şoferii au posibilitatea, începând de astăzi, să achiziţionete rovinieta şi prin intermediul serviciului de mesaje scurte (SMS), numărul de telefon alocat fiind 7500, cu un tarif de 5 eurocenţi pentru un mesaj. Plata poate fi efectuată însă numai de către utilizatorii români şi numai pentru perioada minimă de utilizare, se arată într-un comunicat al Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale (CNADNR).
Solicitanţii pot achiziţiona rovinieta indiferent dacă sunt abonaţi sau au cartele PrePay.
La achitarea tarifului, solicitantul va transmite prin mesaj la numărul 7500, numărul de înmatriculare al vehiculului, urmat de categoria rovinietei corespunzătoare tipului vehiculului. Ulterior, acesta va primi un SMS prin care va fi informat că rovinieta va fi emisă pentru datele furnizate şi cu privire la costul taxei şi cel total al tranzacţiei. Clientul va confirma emiterea rovinietei prin transmiterea, la acelaşi număr, a unui nou SMS cu textul “DA”. Doar în momentul primirii unui mesaj de confirmare a emiterii rovinietei se va tarifa suma corespunzătoare rovinietei alese. Mesajul va conţine următoarele informaţii: seria rovinietei; numărul de înmatriculare al vehiculului; categoria rovinietei; anul, luna, ziua şi ora expirării valabilităţii acesteia, respectiv data şi ora de început a valabilităţii rovinietei vor fi data şi ora confirmării de către operatorul de telefonie mobile  a tariferii rovinietei.
În cazul în care şoferul nu cunoaşte sau nu este sigur de categoria rovinietei pe care trebuie să o cumpere, acesta poate solicita informaţii la acelaşi număr de telefon 7500, printr-un mesaj cu textul INFO, tarifarea fiind de 5 eurocenţi.
Pentru informaţii şi detalii suplimentare privind achitarea tarifului de utilizare prin intermediul serviciului de mesaje scurte – SMS, va fi pus la dispoziţia clienţilor, în cel mai scurt timp, numărul de telefon 1788, ce va putea fi apelat de luni până joi în intervalul orar 8:30 – 16:30 şi vineri în intervalul orar 8.30 – 14.

Cât costă rovinieta prin SMS

Costurile asociate emiterii rovinietei prin intermediul serviciului de mesaje scurte sunt în funcţie de perioada şi tipul vehiculului. Pentru un autoturism, tariful este de 2,74 de euro, pentru o durată de şapte zile. Şoferii vehiculelor de transport marfă cu masa totală maximă admisă mai mică sau egală cu 3,5 tone trebuie să achite pentru rovinietă 5,4 euro pentru o săptămână. Pentru vehiculele de transport marfă cu masa totală maximă admisă mai mare de 3,5 tone şi mai mică sau egală cu 7,5 tone, respectiv pentru vehiculele de transport persoane cu mai mult de nouă locuri pe scaune (inclusiv conducătorul auto) şi maxim 23 de locuri pe scaune (inclusiv conducătorul auto)trebuie achitată o rovinietă în valoare de 3 euro, valabilă doar pentru o zi.
Conducătorii vehiculelor de transport marfă cu masa totală maximă admisă mai mare de 7,5 tone şi mai mică de 12 tone, precum şi ai vehiculelor de transport persoane cu mai mult de 23 de locuri pe scaune (inclusiv conducătorul auto) trebuie să scoată din buzunare 6,21 de euro pentru rovinieta valabilă o zi. Pentru vehiculele de transport marfă cu masa mai mare sau egală de 12 tone, cu maxim 3 axe (inclusiv) trebuie achitată pentru rovinieta pentru o zi 7,82 de euro, în timp ce pentru vehiculele de transport marfă cu masa mai mare sau egală de 12 tone, cu minim 4 axe (inclusiv) trebuie plătită, pentru o zi, o rovinietă în valoare de 9,43 de euro.
Pentru abonaţi, taxa pe valoare adăugată va fi inclusă la factură de telefon, în timp ce pentru cei care deţin cartelă PrePay li se va reţine suma totală în momentul efectuării tranzacţiei.
Achitarea acestui tarif prin intermediul SMS a devenit posibilă de la finele săptămânii trecute, urmare a intrării în vigoare a prevederilor unui ordin al Ministrului Transporturilor. Această facilitate de plată a rovinietei a fost dezvoltată şi pusă la dispoziţia utilizatorilor de CNADNR împreună cu Serviciul de Telecomunicaţii Speciale şi operatorul de telefonie mobila Orange – singurul care oferă această posibilitate şoferilor să cumpere rovinieta prin SMS.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »