Rovinieta ar putea fi achizitionata si pentru o zi

Magazin Salajean 23 mai 2012 0

Rovinieta ar putea fi achizitionata si pentru o ziTaxa de drum pe care sunt nevoiti sa o achite conducatorii auto care circula pe drumurile nationale din tara ar putea fi achitata si pentru 24 de ore. La momentul actual, rovinieta poate fi cumparata pentru o perioada de cel putin o saptamana.

Avocatul Poporului a inaintat parlamentarilor o solicitare de modificare a legii care permite amendarea conducatorilor auto de mai multe ori in decursul a 24 de ore, pentru ca nu au rovinieta. Schimbarile propuse la actuala lege au ca punct de plecare cuantumul amenzilor primite de soferi de mai multe ori intr-o zi, pentru ca nu au achitat taxa de drum. Mai exact, ori de cate ori soferul pleaca la drum prin tara, in aceeasi zi, si trece cu masina prin fata camerelor fixe sau mobile de citirea rovinietei electronice, chiar si la controalele efectuate de politisti, acesta este inregistrat si taxat de fiecare data pentru lipsa rovinietei.

Mai mult, procesul verbal trimis prin posta contravenientilor, pentru lipsa rovinietei, ajunge la domiciului soferului in decursul mai multor saptamani, uneori continand o serie de amenzi cu aceeasi data. Avocatul Poporului considera, astfel, ca actuala lege reprezinta un abuz. Schimbarea legislatiei actuale si introducerea rovinietei si pentru o singura zi sunt demersuri facute la solicitarea miilor de soferi care au dat in judecata Compania Nationala de Drumuri. In plus, oamenii au cerut si despagubiri in instanta.

La nivelul judetului Salaj, inspectorii de trafic au intocmit, pe parcursul anului trecut, aproximativ 150 de procese verbale conducatorilor auto care nu aveau achitata rovinieta, valoarea amenzilor insumand 174.500 de lei. Achitata in termen de 48 de ore de la intocmirea procesului verbal, contravenientul poate plati jumatate din amenda minima, respectiv 125 de lei, cat este valoarea rovinietei pe un an. Mai precis, sanctiunile sunt cuprinse intre 250 si 4.500 de lei, in functie de categoria de autovehicul. In plus, despagubirile aplicate de administratorul drumului sunt intre 28 si 1210 de euro. Pe langa sanctiunile contraventionale, conducatorii auto vor ramane fara certificatul de inmatriculare a vehiculului, asta pana la prezentarea dovezii de achitare a rovinietei.

Pentru o saptamana soferul trebuie sa achite trei euro, sapte euro costa rovinieta pentru 30 de zile, pentru 90 de zile proprietarul masinii trebuie sa plateasca 13 euro. Cea mai rentabila este rovinieta pe intreg anul, care costa 28 de euro.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »