Rompetrol a majorat pretul carburantilor cu 8 bani pe litru

Magazin Salajean 14 mai 2008 0

Rompetrol a majorat pretul carburantilor cu 8 bani pe litruIncepand de luni, la statiile Rompetrol nu mai gasim carburanti sub 4 lei pe litru. Compania a decis sa majoreze preturile tuturor tipurilor de combustibili, cu 8 bani pe litru. Astfel, noul pret al motorinei Euro 4 va fi de 4 lei si 43 de bani pe litru, iar benzina Premium Euro 4 va costa 4 lei si 8 bani pe litru.

Scumpirea Rompetrol vine dupa ce, in urma cu o saptamana, si Petrom a majorat pretul la carburanti cu 0,12 lei pe litru.

Scumpirile sunt cauzate in principal de cotatiile record ale petrolului pe pietele internationale. Saptamana trecuta, pretul barilului a depasit 126 de dolari. Specialistii sustin ca, in tara noastra, preturile carburantilor se vor majora si in perioada urmatoare, deorece in acest moment Romania are printre cei mai ieftini carburanti din Uniunea Europeana. De exemplu, daca noi cumparam un litru de benzina cu un euro si zece centi, italienii scos din buzunar pentru acelasi produs un euro si 46 de centi, iar francezii un euro si 55 de centi. Doar in Spania si Austria preturile sunt asemanatoare cu cele de la noi.

La fel ca si in Romania, motorina este mai scumpa decat benzina in majoritatea tarilor euro-pene. Pretul motorinei este mai expus la scumpiri din cauza ca Parlamentul European a aprobat o propunere a Comisiei Europene privind majo-rarea accizei minime pentru acest produs. Oficialii europeni doresc ca, pana in 2015, aceasta sa creasca cu 57 de euro, pana la valoarea de 359 de euro la mia de litri. Romania si Bulgaria vor avea un an in plus pentru a se alinia la preturile europene.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »