Romii s-au intalnit la Zalau

Magazin Salajean 4 octombrie 2010 0

Romii s-au intalnit la Zalau

Organizatiile membre ale Aliantei Civice a Romilor din Romania (ACRR) – retea care reuneste 24 de ONG-uri rome – s-au reunit la Zalau, in perioada 28-29 septembrie, pentru a participa la Adunarea Generala a organizatiei. Cu aceasta ocazie, Consiliul Director al ACRR a analizat situatia in care se gasesc comunitatile de romi din judetul Salaj. In cadrul intalnirii, la care au participat peste 50 de lideri romi din comunitatile locale, reprezentantii ACRR au incercat sa gaseasca solutii pentru rezolvarea problemelor cu care se confrunta romii din Salaj.

Aceasta intalnire are rolul de a identifica problemele cu care se confrunta romii, pe plan local, dar si gasirea de solutii pentru rezolvarea acestora. De asemenea, se pune problema unei mobilizari civice, astfel incat sa fim niste reprezentanti mai buni ai comunitatilor noastre, a declarat David Mark, directorul executiv al ACRR.

Expertul in cadrul Biroului Judetean pentru Romi din cadrul Institutiei Prefectului Salaj, Alin Lacatus, a facut apoi o prezentare a oportunitatilor de finantare nerambursabila, la care ONG-urile rome pot sa aplice. Acesta le-a explicat liderilor romi ce trebuie sa contina proiectele lor, pas cu pas, pentru a indeplini punctajul maxim impus de finantatori.

Pe de alta parte, directorul coordonator al Asociatiei Sanse Egale, Robert Vaszi, a prezentat invitatilor un film documentar despre istoria romilor. Astfel, acestia au putut afla mai multe despre trecutul lor, despre cei 500 de ani de sclavie, despre Holocaustul romilor, dar si despre tratamentele la care sunt supusi astazi: expulzarile din tarile europene, incendierea caselor din unele comunitati si segregarea copiilor in scolile de la periferia localitatilor.

In finalul reuniunii, Adunarea Generala a organizatiei a ales noua componenta a Consiliului Director al ACRR si a decis, apoi, sa primeasca in randurile sale inca trei organizatii rome: Asociatia Florarilor, Alianta pentru Unitatea Romilor si Fundatia Wassdas.

Intalnirea de la Zalau a fost organizata de catre Asociatia Sanse Egale si Asociatia Sanse Egale pentru Femei si Copii, doua dintre organizatiile membre ale ACRR.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »