Romanii, si mai saraci de la 1 iulie

Magazin Salajean 28 iunie 2010 0

Romanii, si mai saraci de la 1 iuliePrima zi a lunii iulie vine cu vesti deloc placute pentru romani, care vor fi nevoiti sa puna umarul si… banii, la captusirea bugetului de stat. Arhitectii, actorii, avocatii, artistii, jurnalistii sau persoanele care detin depozite la banci sunt doar cateva categorii de contribuabili care vor plati de luna viitoare mai multi bani catre stat, ca urmare a pleiadei de taxe si impozite inventate ori majorate recent de guvernanti, prin ordonanta de urgenta ce aduce modificari Codului Fiscal.

Astfel, de la 1 iulie se vor impozita cu 16 procente, prin includerea contravalorii lor in veniturile salariale, nu doar tichetele de masa, cele cadou, de cresa sau de vacanta, ci si platile compensatorii. Din impozitarea tichetelor de masa, guvernul spera sa atraga la buget 345 de milioane de lei pana in 2011. Un studiu GFK arata ca mai mult de jumatate dintre companii nu vor mai acorda tichete, iar consumul anual ar putea sa scada cu 863 de milioane de euro, fiind afectati peste doua milioane de romani. Calculele oficialilor arata ca alte 45 milioane de lei ar trebui sa fie colectate de pe urma tichetelor cadou, 1,7 milioane de lei din tichetele de vacanta si 1,1 milioane de lei din impozitarea platilor compensatorii.

Acelasi impozit de 16 la suta se va aplica si veniturilor din tranzactii pe piata de capital, respectiv veniturilor de tranzactii valutare. Romanii care au indraznit sa-si stranga agoniseala in banca vor fi nevoiti sa plateasca pentru luxul de a avea economii, un impozit de 16 la suta pentru dobanda la conturile si depozitele bancare. Tot de la data amintita, cota de cheltuieli deductibile aplicata drepturilor de proprietate intelectuala este redusa de la 40 la 20 la suta, iar la venitul net rezultat se va aplica un impozit de 16 si nu de 10 la suta ca pana acum. In schimb, statul va fi mai bogat cu vreo 10,5 milioane de lei. Noile prevederi mai au in vedere taxarea cu 25 la suta a veniturilor din jocurile de noroc, miscare prin care statul spera sa obtina 3,5 milioane lei in al doilea semestru din 2010.

Nu au fost ocoliti nici romanii care detin mai multe case neinchiriate si care vor fi obligati sa cotizeze cu mai multi bani la buget. Taxa de solidaritate aplicata acestora este cuprinsa intre 50 si 200 la suta din valoarea impozitului pe proprietate, in functie de numarul de locuinte. In acest fel, sustin reprezentantii Guvernului, bugetul patriei va spori cu 31 de milioane lei.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »