Romanii din Gyula il vor consul pe zalauanul Ioan Fodoreanu

Magazin Salajean 11 august 2011 0

Romanii din Gyula il vor consul pe zalauanul Ioan Fodoreanu

Chiar daca mandatul lui Ioan Fodoreanu in Ungaria, in calitate de consul general al Romaniei la Gyula, a incetat, comunitatea romanilor din judetul Bichis (Bekes) a facut demersuri pentru a-l readuce in mijlocul ei.

Zalauanul Ioan Fodoreanu s-a aflat in aceasta functie din 6 noiembrie 2006 si pana in 9 iunie 2011 . Potrivit Hotararii de Guvern nr. 208 din 9 martie 2011, publicata in Monitorul Oficial nr. 178 din 14 martie 2011, acesta a fost chemat din calitatea de consul general, sef al Consulatului General al Romaniei la Gyula, Republica Ungara. Misiunea lui Ioan Fodoreanu a fost preluata de Emil Calin Camarasan, care a fost numit consul general, sef al Consulatului General al Romaniei de la Gyula. Circumscriptia consulara cuprinde patru judete din Ungaria. Romania are in Ungaria trei misiuni diplomatice, ambasada de la Budapesta si consulatele generale de la Szeged si Gyula.

Romanii din Ungaria s-au adresat premierului Emil Boc

Recent, romanii din judetul Bichis, care cuprinde si orasul Gyula, au facut cunoscut faptul ca doresc sa-l readuca alaturi de ei, in comunitate, pe Ioan Fodoreanu. In numele lor, Grosz Gheorghe-membru in Biroul de Conducere al Autoguvernarii pe tara a Romanilor din Ungaria si Emilia Martin-presedintele Autoguvernarii Romanesti din judetul Bichis, dar si altii, au semnat si trimis primului ministru al Romaniei, Emil Boc, o scrisoare prin care solicita ca fostul consul general, zalauanul Ioan Fodoreanu, sa fie retrimis in misiune diplomatica la Gyula.

Este un om cu totul deosebit, asa cum rar am mai cunoscut. Ca diplomat, doar ambasadorul Ioan Donca a fost asemeni lui Ioan Fodoreanu. Ne-am adresat premierului Romaniei si am solicitat ca, in baza calitatilor deosebite pe care le are, nu doar ca diplomat, ci si ca om, sa fie trimis si pe mai departe in comunitatea noastra. Dorim sa se intoarca din nou in mijlocul nostru, pentru ca este o persoana foarte activa, care s-a implicat permanent in viata romanilor de aici. Chiar daca ar fi existat un singur roman aici, fostul consul general ar fi fost alaturi de el. Nu a fost un eveniment din viata comunitatii romanilor de la care sa lipseasca, fie ca acesta a fost botez, sarbatoare religioasa sau eveniment social, cultural ori caritabil, a subliniat Grosz Gheorghe.

M-as intoarce bucuros la Gyula

Demersul romanilor din Ungaria l-a impresionat pe Ioan Fodoreanu, care ne-a declarat ca ar fi fericit sa se reintoarca la Gyula, localitate de frontiera, cunoscuta ca statiune cu bai termale, avand peste 35.000 de locuitori, din care mai mult de 500 se declara romani.

Gestul reprezentantilor comunitatilor romanesti din Ungaria ma onoreaza. Acolo m-am simtit foarte bine si am inteles ca si romanii din Ungaria tin la mine. M-as intoarce bucuros la Gyula, mai ales ca acum il cunosc pe fiecare roman, si pot spune chiar si unde locuieste; ii stiu bine chiar si pe cei din Szeged sau Budapesta. Am incercat sa le intaresc apartenenta la identitatea romaneasca, la ideea ca sunt romani. Am introdus sarbatorirea Zilei de 24 Ianuarie, a Martisorului, care erau foarte putin cunoscute si a altor evenimente prin care mi-am asumat relatia cu comunitatea romaneasca. Activitatea din perioada cat am fost la Gyula a fost foarte intensa si in ce priveste munca de la Consulat, unde, din 27 decembrie 2010, am ramas singur si am lucrat si la ghiseu, si la intocmit acte si raportari, a mentionat Ioan Fodoreanu.

De 700 de ori prezent alaturi de romanii din Ungaria

Asa cum am aflat de la Grosz Gheorghe, dar si din Raportul anual al activitatilor derulate, fostul consul general la Gyula, Ioan Fodoreanu, a fost extrem de activ si s-a implicat in nenumarate actiuni de misiune diplomatica, dar si la diferite evenimente din viata comunitatilor de romani. Intre acestea pot fi mentionate: deschiderea oficiala a consulatului in 17 noiembrie 2006, marcarea sarbatorilor nationale si europene, evenimente culturale, seri literare, folclorice, participarea la sarbatori religioase, hramuri, sfintiri, expozitii, concursuri. Mai putem mentiona: Seara literar-folclorica organizata (in anul 2008) la Gyula de catre Consulatul General al Romaniei la Gyula in colaborare cu Uniunea Culturala a Romanilor din Ungaria, cu ocazia aniversarii a 158 de ani de la nasterea poetului Mihai Eminescu, la care au participat membrii cenaclului literar Silvania din Zalau, ai Cenaclului literar de limba maghiara Hepehupa din Zalau si ai Ansamblului folcloric Mesesul din Zalau, sub patronajul Centrului Culturii Traditionale Salaj.

Tot sub bagheta organizatorica a lui Ioan Fodoreanu a avut loc prezentarea unei expozitii cu tema Simion Barnutiu-200 de ani de la nastere si sustinerea prelegerilor cu temele Simion Barnutiu-200 de ani de la nastere si Revolutia de la 1848, de catre reprezentantii Muzeului de Istorie si Arta din Zalau. Consulul general a prezentat-o cadrelor didactice de la Liceul Nicolae Balcescu din Gyula pe Ileana Gratiana Pop, artist si mester popular din Ciumarna, care a realizat manual martisoare impreuna cu prescolarii si elevii claselor I-IV. De asemenea, la invitatia lui Ioan Fodoreanu, corul Gloria Dei al Bisericii Ortodoxe Sfantul Stefan din Zalau, a participat la un festival de colinde la Catedrala Ortodoxa din Gyula. La initiativa consulului general Ioan Fodoreanu, a avut loc la Liceul Nicolae Balcescu din Gyula, festivitatea de premiere a elevilor care au participat la faza finala a Olimpiadei de limba si literatura romana.

Anul acesta consulul general a acordat premii la: Concursul de Recitari din cadrul Festivalului Eminescu; la Olimpiada de limba si literatura romana pentru trei eleve de la Liceul Nicolae Balcescu din Gyula (respectiv, diplome de merit si carti in limba romana, cumparate din resurse financiare proprii), precum si la Concursul de Povesti de la Bekescsaba. Pe perioada cat s-a derulat misiunea diplomatica, Ioan Fodoreanu a avut 269 de intalniri cu membrii marcanti ai comunitatii romanesti, 196 de participari la actiuni alaturi de romanii din Ungaria, 138 de vizite la scoli si gradinite romanesti si 101 de participari la slujbe religioase in biserici romanesti.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »