Romanii cu mai multe case nu scapa de foamea Guvernului

Magazin Salajean 30 iunie 2010 0

Romanii cu mai multe case nu scapa de foamea GuvernuluiDesi a eliminat taxa de solidaritate pentru case din proiectul Codului Fiscal, Guvernul nu renunta la a-i suprataxa pe romanii care detin mai multe locuinte ce nu aduc venituri si a pregatit un alt act normativ. Surse oficiale au precizat ca Executivul a decis eliminarea articolului care introducea taxa, considerand ca acesta era atacabil.

Prin noul bir, ale carui valori vor fi cuprinse intre 50 la suta si 200 la suta din impozitul actual, statul vrea sa obtina 31 milioane de lei (circa 7,3 milioane euro) numai in acest an. Potrivit unor estimari din piata imobiliara, prin aceasta masura vor fi suprataxati proprietarii a circa 1,83 milioane de unitati locative. La nivelul municipiului, 1.592 de zalauani detin doua locuinte, 202, trei locuinte, 58 de persoane au in proprietate patru locuinte, iar 53, mai mult de patru.

Noul cadru de taxare prevede ca persoanele fizice care au in proprietate doua sau mai multe cladiri cu destinatie de locuinta, care nu sunt inchiriate unei alte persoane, datoreaza in acest an o taxa de solidaritate reprezentand 50 la suta din impozitul pentru prima cladire in afara celei de la adresa de domiciliu, 100 la suta din impozitul datorat pentru a doua cladire in afara adresei de domiciliu si 200 la suta din impozit pentru a treia cladire si urmatoarele in afara adresei de domiciliu. Taxa trebuie platita pana la data de 30 septembrie 2010, la bugetul local.

In prezent, in baza Codului Fiscal, daca un roman detine doua sau mai multe cladiri utilizate ca locuinta, care nu sunt inchiriate unei alte persoane, plateste un impozit pe cladiri cu 15 la suta mai mare pentru primul imobil in afara celui de la adresa de domiciliu, cu 50 la suta mai mare pentru cea de-a doua cladire, majorat cu 75 la suta pentru cea de-a treia cladire si cu 100 la suta pentru cea de-a patra cladire si urmatoarele.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »