Romanii cu boli de inima – cei mai afectati de noul Contract Cadru din Sanatate

Magazin Salajean 22 martie 2010 0

Romanii cu boli de inima - cei mai afectati de noul Contract Cadru din Sanatate

Noul Contract Cadru din sistemul sanitar va veni cu schimbari substantiale fata de anii anteriori, iar masurile prin care autoritatile intentioneaza sa stranga baierele bugetului se vor rasfrange in mod direct asupra bolnavilor. Cum Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) vrea sa schimbe, in 2010, schema de compensare a medicamentelor, unele retete compensate ar urma sa fie platite aproape integral de bolnavi. Mai exact, statul va compensa doar cele mai ieftine medicamente dintr-o clasa terapeutica, bolnavii urmand sa isi cumpere produse mai scumpe, dar mai eficiente, numai daca au destui bani in buzunar.

Pacientii care sunt nevoiti sa ramana pe aceeasi schema de tratament vor fi cei mai afectati, ei trebuind sa plateasca, in medie, cu 40 la suta mai mult pentru medicamente. Reprezentantii Asociatiei Romane a Producatorilor Internationali de Medicamente au atras deja atentia ca segmentul de populatie care va fi cel mai lovit de aceste masuri este cel al persoanelor cu afectiuni cardiovasculare. Bolnavii vor trebui sa suporte preturi de noua ori mai mari pentru aceleasi tratamente pe care le-au urmat si pana acum. Afectati vor fi si cei care au ulcer si reumatism, care vor scoate din buzunar sume de opt ori mai mari decat pana acum pentru a se putea trata.

Presedintele CNAS, Lucian Duta, a declarat ca schimbarea sistemului de compensare este introdusa pentru a pune capat consumului haotic de medicamente, intr-un singur an romanii cumparand cu 50 la suta mai multe produse.

Reprezentantii producatorilor de medicamente estimeaza ca toate aceste masuri vor umfla enorm costurile pe care vor trebui sa le suporte bolnavii, peste 5,5 milioane de pacienti cu boli cronice urmand sa achite, de la 1 aprilie, cu pana la 40 la suta mai mult pe medicamentele compensate.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »