Romania: locul 3 in transpunerea directivelor pietei interne unice si cele mai putine incalcari ale dreptului comunitar

Magazin Salajean 16 iulie 2008 0

1.687 de norme europene ale pietei interne trebuiau transpuse pana acum in legislatiile nationale. Ilariant, statul cu cel mai mic venit national brut pe cap de locuitor, dar si cel mai corupt, Bulgaria este singura care atinge perfectiunea legislativa. Ea este talonata de catre Slovacia si Romania cu deficite de transpunere de 0,4%. Cehia, Portugalia si Polonia se integreaza cel mai anevoios din punct de vedere legislativ. Tendinta generala europeana este insa pozitiva. Mai mult de jumatate din statele membre au reusit sa reduca numarul procedurilor privind incalcarea dreptului comunitar initiate impotriva lor. Romania, cu doar 9 proceduri de infringement in vigoare, se conformeaza cel mai bine decorului legislativ european.

Evident ca simpla transpunere la timp nu este suficienta. Piata unica nu functioneaza la fel de bine si in practica. Dar, daca dorim sa avem mai multa libertate de a calatori, de a lucra, de a studia si de a trai in alte tari ale UE, daca dorim sa avem acces la o gama mai larga de bunuri si servicii de calitate, prima conditie esentiala tine de aplicarea corecta a legislatiei pietei unice la nivel national. Altfel, scopul pietei interne unice de accelerare a cresterii economice si de creare de locuri de munca ramane o fantezie.

Obiectiv european depasit: 1% deficit de transpunere pana in 2009

Noul obiectiv al deficitului mediu european de transpunere de 1% a fost atins cu mult timp inainte de termenul limita stabilit de Consiliul European (2009). Bulgaria performeaza, fiind primul stat membru care le-a adoptat integral pana in luna mai 2008. A treia clasata, Romania este restanta la 7 directive europene(http://europa.eu/rapid/pressReleasesAction.doreference=IP/08/1122&format=HTML&aged=0&language=RO&guiLanguage=en).

Statele membre continua sa evolueze in ritmuri diferite:

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »