Romania a scapat de clauza de salvgardare

Magazin Salajean 20 decembrie 2007 0

Dupa ce Romania a stat cateva luni cu sabia lui Damocles deasupra capului din cauza pasilor prea mici pe care i-a facut agricultura pentru a se pune la punct cu cerintele europene, Comisia Europeana a decis sa nu activeze clauza de salvgardare pe acest capitol. Asta – pentru ca pe ultima suta de metri, cu chiu, cu vai, romanii au progresat in privinta controalelor referitoare la cheltuielile agricole. Modalitatea de efectuare a platilor a fost imbunatatita astfel incat Comisia Europeana nu mai taie – asa cum ameninta initial – un sfert din subventiile agricole pe pentru Romania de la Uniunea Europeana. Si, totusi, faptul ca mecanismul clauzei de salvgardare nu este pus in functiune nu inseamna ca europenii si-au luat ochii de ea agricultura Romaniei, anumite probleme putand aparea la efectuarea concreta a platilor. Ministrul Agriculturii, Dacian Ciolos, a declarat ca obiectivul care trebuie atins este inceperea platilor pentru suprafetele de teren de catre Agentia de Plati si Interventie in Agricultura (APIA), astfel incat populatia sa poata beneficia de subventiile din fonduri UE. Potrivit ministrului, se va insista in perioada urmatoare si pentru punerea la punct a softului folosit la efectuarea platilor, dar ca acest aspect nu este unul care sa atraga penalitati din partea CE.

Primele plati la hectar, din fonduri structurale, ar putea fi acordate fermierilor incepand cu lunile ianuarie-februarie 2008 si vor dura aproximativ trei luni, dupa finalizarea activitatii de control in teren a parcelelor. Tot la inceputul lui 2008, Comisia Europeana va efectua o serie de controale in Romania, pentru verificarea eventualelor probleme ce ar mai putea aparea in astfel de cazuri ce tin de clauza de salvgardare.

Reamintim ca Romania a primit avertizarea privind activarea clauzei de salvgardare in 10 octombrie, efectul acestei masurii fiind reducerea cu 25 la suta a subventiilor agricole din partea Uniunii Europene in cazul in care deficientele din sistemul administrativ si de control financiar pentru platile catre agricultori nu erau eliminate. O luna mai tarziu, Romania a comunicat Comisiei Europene masurile adoptate pentru reglementarea situatiei, astfel ca s-a renuntat la activarea clauzei de salvgardare.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »