Riscurile consumului de tutun, alcool si droguri la viitoarele mame

Magazin Salajean 26 ianuarie 2007 0

Riscurile consumului de tutun, alcool si droguri la viitoarele mame

Centrul de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog (CPECA) Salaj, in colaborare cu Asociatia Euro – Med Transilvania Consulting au demarat, in cursul anului trecut, un proiect de campanie nationala de prevenire a consumului de tutun, alcool si droguri la viitoarele mame.

Initiativa de a demara aceasta campanie nationala a venit in urma multor cazuri de sarcina, care nu sunt inregistrate la cabinetele medicilor de familie. Scopul proiectului este de a preveni consumul de droguri, tutun si alcool la viitoarele mame.

Acest proiect a fost prezentat in cadrul unei conferinte de presa, ieri, la sediul Autoritatii de Sanatate Publica (ASP) Salaj. Obiectivele care doresc sa fie atinse sunt: informarea mamicilor asupra riscurilor datorate consumului de substante psihoactive asupra fatului; sensibilizarea acestora fata de efectele care le poate avea consumul de droguri, tutun si alcool asupra fatului. De asemenea, se doreste cresterea implicarii medicilor de familie si a medicilor care isi desfasoara activitatea in cabinetele de planning familial in prevenirea consumului de substante psihoactive , la viitoarele mame.

Prima parte a campaniei s-a derulat in cursul anului trecut, cand s-a organizat un simpozion. In urma acestui simpozion au fost redactate brosuri, care au fost inmanate tuturor medicilor de familie, cabinetelor de planning familial, cat si sectiilor de ginecologie ale spitalelor judetene. Acest proiect se adreseaza unui grup tinta de aproximativ 600 de mame sau viitoare mame aflate in evidenta cabinetelor de planning familial, a sectiilor de ginecologie, cat si a medicilor de familie.

Totodata, din grupul tinta mai fac parte: 3 medici de planning familial pentru fiecare judet; 19 medici de familie pentru fiecare judet, precum si o clinica de ginecologie din fiecare judet. Campania a inceput in 1 septembrie 2006 si se va desfasura pana in 1 martie 2007. In cursul lunii februarie a.c., se va desfasura un simpozion cu tema Infodrog pentru farmacisti si va avea loc in sala Curtii de Conturi Salaj.

Scopul acestui simpozion va fi informarea farmacistilor asupra riscurilor asociate consumului de droguri, identificarea si abordarea posibililor consumatori de substante psihoactive.

La eveniment au luat parte dr. Dana Pop, directorul executiv al ASP Salaj, Onorica Abrudan, viceprimarul municipiului Zalau, Nagy Ad

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »