Risc pentru leguminoase din cauza brumei

Magazin Salajean 9 mai 2011 0

Risc pentru leguminoase din cauza brumei

În cea de-a doua parte a săptămânii trecute în Sălaj şi-a făcut din nou apariţia vremea rece. În ultimii ani astfel de fenomene s-au înregistrat frecvent în luna mai şi au produs pagube reale în judeţul nostru. Cele mai scăzute temperaturi, sub zero grade, s-au înregistrat în 2008. Atunci, din cauza îngheţului din luna mai, 98.000 de nuci au fost afectaţi şi 70 la sută din culturile cu viţă de vie au fost compromise.

În două nopţi, joi spre vineri, şi vineri spre sâmbătă s-au semnalat temperaturi scăzute, 1-2 grade Celsius, sau chiar zero grade, precum şi brumă. Însă, din cele aflate de la directorul Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Sălaj, Ioan Bujiţă, fermierii şi cultivatorii nu ne-au semnalat probleme şi pagube în localităţile unde a brumat.

În mod normal, nu ar trebui să fie afectate culturile de toamnă, cele de grâu, orz, şi nici ceapa, pentru că este destul de rezistentă. Ar putea fi, însă, compromise leguminoasele, roşiile, cartoful, castraveţii, mazărea, fasolea, şi unii pomi fructiferi (cireşul, caisul, prunul). Merii nefiind înfloriţi nu sunt în pericol. Bruma din aceste zile nu prezintă un risc major deoarece plantele din sere au fost protejate, iar în câmp fie nu s-au plantat fie nu au răsărit încă, a apreciat Ioan Bujiţă.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »