Ridicarea celui mai mare antrepozit fiscal din Transilvania – blocata

Magazin Salajean 2 august 2007 0

Ridicarea celui mai mare antrepozit fiscal din Transilvania - blocataDin cauza faptului ca palinca si bauturile din fructe au fost puse sub acciza prin noul Cod Fiscal, investitia de 160.000 de euro pe care SC Spumante Simleu Silvaniei doreste sa o realizeze creand cel mai mare antrepozit fiscal din Transilvania este blocata. Virgil Bob, directorul SC Spumante Simleu Silvaniei SA, ne-a declarat ca accizele de 130 la suta pentru fiecare litru de palinca ar putea face investitia nerentabila din punct de vedere financiar.

Pana acum am investit bani pentru modernizarea si reabilitarea cladirii in care vrem sa functioneze antrepozitul, dar ne-am oprit. Daca nu se justifica economic, proiectul nu are sens, ne-a spus Virgil Bob.

Acesta a informat ca a luat parte cu aproximativ o luna in urma la intalnirea pe care deputatul de Salaj Filonas Chis si Asociatia Producatorilor de Palinca Naturala Salaj au avut-o la Bucuresti cu cativa parlamentari in vederea propunerii unui proiect legislativ prin care bauturile traditionale sa fie scoase de sub acciza. De raspunsul celor de la centru depinde, asadar, soarta proiectului prin care la Simleu al putea fi ridicat cel mai mare antrepozit fiscal din nord-vestul tarii. Facem presiuni sa se revina la bunul simt, pe care parlamentarii l-au uitat cand au acceptat accizarea palincii si a produselor traditionale, a spus directorul SC Spumante Simleu Silvaniei SA.

Suma investita pana in prezent pentru modernizara spatiului sus amintit este de 60.000 de euro, dintr-un total de 160.000 de euro pe care investitorul doreste sa-i foloseasca la Simleu.

Si vin spumos

Dupa modernizare, in noul antrepozit se vor produce rachiuri si tuici din fructe, dar, pe langa aceasta activitate, societatea va continua si producerea de vinuri spumante dupa metoda traditionala (tehnologia Champenoise, care presupune ca vinul sa fermenteze in sticle). Acest lucru ar inlesni recucerirea, de catre produsele Silvania, a pietei europene.

In prezent, din cauza ca in zona Simleului plantatiile cu vie au fost distruse, producatorul de vin spumant este nevoit sa aduca materia prima din alte zone viticole ale tarii. Ca urmare, doar 30 la suta din capacitatea proiectata de productie este exploatata.

Spumante Silvania are cea mai mare capacitate proiectata de productie de vin spumos din tara (aproximativ 3 milioane de sticle anual), intreg fluxul tehnologic realizandu-se intr-o galerie subterana de 3.5 kilometri, unde temperatura este mereu constanta (11 grade Celsius).

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »