RFV Distriterm va incalzi Zalaul in urmatorii 49 de ani

Magazin Salajean 21 octombrie 2010 0

RFV Distriterm va incalzi Zalaul in urmatorii 49 de ani

Reprezentantii munici-palitatii si cei ai companiei RFV Distriterm au semnat, ieri, contractul de delegare, pe o perioada de 49 de ani, a gestiunii serviciului public de alimentare cu energie termica, respectiv activitatile de transport, distributie si furnizare din municipiul Zalau.

Operatorul s-a angajat sa realizeze investitii in valoare de 15 milioane de euro, in vederea reabilitarii sistemului de termoficare al Zalaului, o treime din suma urmand sa fie cheltuita in aceasta directie in 2011. In aceasta iarna, vom mentine pretul pe gigacalorie, insa de la anul, abonatii nostri vor beneficia de tarife mai mici, a declarat Roland Szmola, reprezentanul RFV, fara a preciza, insa, nivelul acestei reduceri. Szmola a mentionat ca diminuarea tarifelor se va baza pe o serie de factori, printre care si ritmul in care societatea maghiara va reusi sa execute lucrarile de reabilitare a retelei, in conditiile in care pierderile inregistrate sunt foarte mari.

Oficialii RFV sustin ca datorita eficientei crescute, costul incalzirii va scadea, devenind chiar mai mic decat cel al incalzirii prin centrale individuale. In plus, consumatorii vor avea parte de apa calda 24 de ore din 24, in timp ce nivelul caldurii va putea fi reglat separat. Din acest motiv, reprezentantii operatorului se asteapta ca zalauanii sa renunte la centralele de apartament si sa solicite rebransarea la sistemul de incalzire centralizat.

Si mai marii din administratia locala privesc cu optimism viitorul acestei afaceri, mai ales ca municipalitatea detine 49 la suta dintre actiunile RFV Distriterm. In urmatorii trei-cinci ani, tariful pe gigacalorie va scadea considerabil, motiv pentru care avem convingerea ca vom recastiga piata pe partea de incalzire centralizata, a mentionat primarul Radu Capilnasiu. Potrivit acestuia, muni-cipalitatea a insistat sa asigure termoficarea in sistem centralizat pentru a exista o anumita independenta a Zalaului fata de sursa de combustibil preferata de populatie (gazul).

Compania si-a propus sa modernizeze cele 19 centrale termice, precum si reteaua de 70 de kilometri. In ceea ce priveste sursele de energie utilizate, Szmola spune ca este vorba despre un mix energetic, in sensul ca pe langa gaz, vor fi utilizate si surse alternative, respectiv biomasa. Abonatii RFV vor beneficia de apa calda si incalzire gratie unui modul termic ce va fi instalat in fiecare condominiu, facturarea urmand sa se faca in functie de pozitia apartamentului in bloc, dupa cum prevad normele UE.

Pana la Revolutie, la reteaua centralizata de termoficare a Zalaului erau racordate 21.000 de apartamente, numarul lor scazand in timp din cauza serviciului nesigur si de slaba calitate. Asa se face ca, in prezent, mai sunt bransate la sistem 750 de apartamente si 31 de institutii.

RFV Distriterm a luat fiinta la inceputul anului 2010, in urma asocierii dintre compania maghiara RFV si Consiliul Local Zalau.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »