Rezidentiatul va putea fi organizat descentralizat

Magazin Salajean 31 ianuarie 2011 0

Rezidentiatul va putea fi organizat descentralizat

Organizarea examenului de rezidentiat in mod descentralizat, la nivelul centrelor universitare, a primit unda verde din partea Executivului, saptamana trecuta, in acest sens fiind aprobata o Ordonanta pentru modificarea actului normativ privind organizarea si finantarea rezidentiatului. Astfel, incepand cu acest an, examenul respectiv va putea fi organizat descentralizat, la nivelul centrelor universitare, in baza acordului dintre Ministerul Sanatatii, cel al Educatei si universitatile de medicina si farmacie.

Centrele universitare sunt responsabile de formarea medicala de specialitate, iar organizarea rezidentiatului de catre acestea va insemna, potrivit autoritatilor, scaderea migratiei medicilor intre diferite regiuni ale tarii. Conform aceluiasi act normativ, tinerii medicii vor putea sa se angajeze intr-o unitate sanitara chiar daca nu au promovat concursul de rezidentiat. Absolventii facultatilor de medicina, incepand cu promotia 2005, vor primi competente de practica limitate si vor putea fi incadrati in unitati sanitare publice si private, precum si in cabinetele medicilor de familie, in functia de medic. Activitatile medicului cu competente limitate vor fi stabilite de Ministerul Sanatatii in colaborare cu Colegiul Medicilor din Romania si se vor aproba prin ordin al ministrului Sanatatii. De asemenea, actul normativ prevede ca, incepand cu anul III de pregatire in specialitate, rezidentii sa fie inclusi in linia de garda (alta decat linia I de garda), in afara programului normal de lucru. intreaga activitate a acestora se va desfasura pe raspunderea si sub supravegherea medicului titular de garda.

Potrivit statisticilor MS, in prezent exista 4.549 de rezidenti de anul III care, incepand de luna viitoare, pot incepe sa practice in linia de garda, lucru care va atenua problema deficitului de pesonal cu care se confrunta, de cativa ani, spitalele din intreaga tara. In plus, incepand cu anul IV de pregatire in specialitate, rezidentii vor putea trece in linia I de garda, sub supravegherea unui medic specialist sau primar care se afla de garda la domiciliu. Aceasta situatie ii va privi direct pe cei 3.869 de tineri medici ale caror cunostinte dobandite vor putea fi utilizate in liniile de garda.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »