Rezidentiat redus pentru medici

Magazin Salajean 27 iulie 2010 0

Rezidentiat redus pentru mediciDurata de pregatire pentru medici, prin rezidentiat, va fi redusa incepand cu concursul din acest an, a decis Ministerul Sanatatii. Astfel, dupa concursul de rezidentiat ce va avea loc in 21 noiembrie, pentru 36 dintre cele 59 de specialitati medicale perioada va fi redusa cu un an. Am scutit astfel 36 de ani pentru pregatirea in specialitate. Avem doua avantaje prin aplicarea noilor prevederi. In primul rand, vom obtine formarea mai rapida a medicilor specialisti care intra sa lucreze in spitalele din Romania, pe de alta parte venim in sprijinul medicilor care nu vor mai fi nevoiti sa astepte ani intregi pentru a putea profesa. De asemenea, prin aceste masuri ne vom alinia si noi prevederilor europene, conform Directivelor in vigoare, a declarat ministrul Sanatatii, Cseke Attila.

Cea mai scurta durata de pregatire in specialitate a ramas trei ani, iar cea mai lunga perioada este de sase ani. Ca urmare, pentru a se specializa in chirurgie cardiovasculara sau neurochirurgie, medicii vor trebui sa invete, dupa cei sase ani de pregatire universitara, inca sase ani, fata de sapte cati erau prevazuti in vechile norme. Modificari de un an s-au mai aplicat si pentru specializarile: cardiologie, boli infectioase, psihiatrie sau reumatologie. A ramas neschimbata, insa, durata de pregatire pentru medicina interna, oncologie medicala, medicina de familie, chirurgie generala, obstetrica-ginecologie si urologie.

La nivelul spitalelor din judetul Salaj sunt inscrisi, in prezent, 45 de medici rezidenti, care urmeaza specializarile in centrele universitare din tara, potrivit reprezentantilor Directiei de Sanatate Publica Salaj. Cei mai multi dintre acestia, respectiv 14, lucreaza la Spitalul Orasenesc din Simleu Silvaniei. Alti 11 sunt la Spitalul de Urgenta Zalau, cate sapte la Spitalul de Boli Cronice Cehu Silvaniei si la Spitalul de Boli Cronice din Crasna, cinci la Spitalul Orasenesc din Jibou si unul la Centrul de Cercetari si Asistenta Medicala Simleu Silvaniei.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »