Revolta cu iz bisericesc la Bocsa

Magazin Salajean 14 mai 2010 0

Revolta cu iz bisericesc la BocsaUn scandal monstru, ce are legatura direct cu cele sfinte, tine sub stapanire comunitatea din Bocsa. In timp ce localnicii sunt nemultumiti de fostul preot, Gheorghe Ianc, si de activitatea pe care acesta a prestat-o in parohie, acuzandu-l ca i-a palmuit si i-a fugarit cu matura prin biserica pe unii dintre ei, Ianc neaga aceste acuzatii. Mai mult, desi a fost decazut din drepturi de Episcopia Ortodoxa a Salajului, Ianc refuza sa plece din casa parohiala si sa o cedeze noului preot din sat.

Situatia a dat in clocot ieri, cand actualul preot al parohiei Bocsa, Stelian Gorgan, impreuna cu reprezentanti ai Episcopiei Salajului si ai Primariei Bocsa s-au prezentat la casa parohiala sa ridice arhiva parohiei. Cu chiu, cu vai, sacii cu documente au fost ridicati de la fata locului, in timp ce pe ulite, oamenii se adunasera si priveau totul ca la circ.

Satenii acuza

De altfel, scandalul a inceput la Bocsa cu cativa ani in urma, pe fondul unor conflicte pe care preotul Gheorghe Ianc, ce a slujit in parohie 32 de ani, le-a avut cu localnicii. Acestia il acuza pe Ianc ca nu si-a indeplinit cum ar fi trebuit responsabilitatile pe care le-a avut fata de enoriasi, ca i-a palmuit si ca i-a fugarit cu matura prin biserica pe unii din ei, ca i-a injurat si ocarat.

E adevarat ca a palmuit oameni si ca a dat cu matura dupa un localnic. Nu ar fi trebuit sa faca asa ceva, ne-a declarat Ioan Lapos. Indignati de atitudinea si comportamentul lui Gheorghe Ianc se arata si Ioan Moldovan si Vasile Sabou, localnici din Bocsa, in timp ce Vasilica Barou si Maria Cobzas ne-au declarat direct ca vor alt preot in sat. Vrem sa ne fie preot in parohie parintele actual, Stelian Gorgan. Nu il mai vrem pe Gheorghe Ianc, nu mai putem tolera asa ceva, a declarat Vasilica Barou.

Decazut din gratiile sfinte

Nemultumirile satenilor au atins apogeul anul trecut, cand circa 100 dintre ei au inaintat o sesizare scrisa Episcopiei Ortodoxe a Salajului cu privire la situatia din comunitate. Purtatorul de cuvant al Episcopiei, Gabriel Gardan, ne-a declarat ca sesizarea cu pricina a fost analizata de reprezentantii Episcopiei, acestia hotarand ca preotul Gheorghe Ianc sa fie transferat disciplinar, la finalul anului trecut, in parohia Tau, in comuna Almas. Gheorghe Ianc a refuzat sa se prezinte la noul loc de munca si ca urmare, Consistoriul Eparhial a luat decizia ca el sa fie depus din treapta preotiei (decazut din treapta preotiei, n.r.), nemaiavand voie sa savarseasca nicio lucrare sfanta. In Bocsa a fost numit un nou preot, Stelian Gorgan, a declarat purtatorul de cuvant.

Din momentul respectiv, Gheorghe Ianc ar fi trebuit sa plece din casa parohiala si sa predea arhiva parohiei noului preot. Nu s-a intamplat asta, iar o vreme am cautat sa fim intelegatori. Am zis ca e iarna si ca e greu sa te muti, desi Gheorghe Ianc are doua apartamente in Zalau. Acum, insa, lucrurile trebuie clarificate, iar imobilul trebuie predat noului preot, a spus purtatorul de cuvant.

Numai ca Ianc a actionat in instanta Episcopia Ortodoxa a Salajului in doua cauze: pentru tranferul disciplinar la parohia Tau si pentru a cere repunerea in treapta preoteasca. Tribunalul Salaj a dat castig de cauza paratului in ambele procese, respectiv Episcopiei, dar Gheorghe Ianc a facut recurs la fiecare din ele. Avocatul fostului preot, Cosmin Rares, ne-a declarat ca recursurile a fost inaintate saptamana trecuta, respectiv luni la Curtea de Apel Cluj, cazul fiind inca departe de a fi solutionat.

Vizavi de acest aspect, purtatorul de cuvant al Episcopiei Ortodoxe a Salajului ne-a declarat ca oricate recursuri ar fi la mijloc, instanta va da castig de cauza Episcopiei, pentru ca Biserica Ortodoxa nu poate fi obligata sa repuna in functie un om care nu mai face fata cerintelor presupuse de postul respectiv. In ceea ce priveste casa parohiala, purtatorul de cuvant ne-a spus ca ea trebuie evacuata de Gheorghe Ianc, intrucat imobilul apartine Episcopiei. Nimeni nu poate locui in casa ce apartine altcuiva, a spus Gabriel Gardan, precizand ca, daca va fi nevoie, lui Ianc i se va deschide actiune de evacuare in instanta.

Oala sub presiune

Deocamdata, pana sa rezolve judecatorii cazul, in Bocsa lucrurile fierb. Ieri, in vreme ce sacii cu documente erau ridicati din casa parohiala, Gheorghe Ianc si sotia refuzau inca sa plece din imobilul ce le-a fost locuinta in ultimii 32 de ani. Nu este nimic adevarat din ce spun localnicii. Daca era adevarat, cum as fi rezistat sa fiu preot aici 32 de ani? De fapt, si cand am venit in parohie, am dat peste un scandal. Am reusit atunci sa aduc situatia la normal, dar apoi autoritatile locale au creat tot felul de povesti. M-au persecutat, mi-au reprosat ca nu am facut bine tot felul de investitii, ne-a declarat Gheorghe Ianc.

Acesta sustine ca si situatia privind transferul sau la Tau a fost creata artificial, de edilii locali si de reprezentantii Episcopiei, si ca toate acuzele pe care i le aduc localnicii sunt scorneli. Am fost chemat in septembrie 2009 la Episcopie si mi s-a cerut sa ma pensionez anticipat. Eu am refuzat, intrucat mai aveam 2-3 ani pana la pensie si nu aveam unde sa ma duc. Dupa asta, parohul consilier Ioan Ardelean din cadrul Episcopiei mi-a zis ca ori ma pensionez, ori imi va fi desfacut contractul de munca. Am refuzat sa ma pensionez, iar apoi m-au transferat la Tau, a declarat Ianc.

Acesta a mai spus ca nu a putut pleca in parohia Tau din cauza ca nu putea sa isi lase sotia (cadru didactic, n.r.) in Bocsa, , iar de un transfer al acesteia nici nu putea fi vorba. Sotia lui Gheorghe Ianc este si ea categorica in ceea ce priveste parasirea casei parohiale in care a locuit atatia ani: Inainte sa plec de aici, nu las casa asa. Scot toate lucrurile afara si le dau foc.

Actualul preot sta in chirie

De cealalta parte, actualul preot din Bocsa, Stelian Gorgan, ne-a declarat ca, desi in momentul in care a preluat parohia ar fi fost normal sa preia si casa parohiala si sa se mute in ea, a incercat sa se descurce cum a putut cu locuinta, avand in vedere situatia creata de Ianc. Am stat timp de cinci luni la parintii mei si am facut si eu si sotia naveta. Acum circa trei luni, autoritatile locale ne-au dat o locuinta intr-un bloc din sat, pe care am amenajat-o cum am putut. Stam in apartamentul respectiv in chirie, desi normal ar fi sa stam in casa parohiala, dar deocamdata asta e situatia, a declarat Stelian Gorgan.

Printre cei nemultumiti de intreaga poveste, dar si de comportamentul pe care fostul preot al satului l-a avut fata de enoriasi se numara si primarul Ioan Barou. Potrivit acestuia, Ianc a fost atat de inversunat sa ramana in Bocsa, incat a amenintat in trecut localnicii ca daca il vor reclama autoritatilor, va face slujbe si le va meni de rau. Primarul ne-a spus ca indignarea localnicilor impotriva fostului preot era atat de mare, incat treptat veneau tot mai putini oameni la slujbele din biserica. Situatia s-a imbunatatit, insa, considerabil, a spus edilul, dupa ce in parohie a ajuns preotul nou Stelian Gorgan, la slujbe luand parte acum circa 200 de sateni.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »