Revolta continua pe strada Porolissum

Magazin Salajean 2 noiembrie 2007 0

Revolta continua pe strada Porolissum

Va, informam, nu demult, ca Primaria Zalau intentioneaza sa faca demersuri pentru ca cetatenilor a caror case sunt afectate de alunecarile de teren de pe str. Porolissum sa li se poata construi alte locuinte. Purtatorul de cuvant al Primariei, Maria Manuela Ghiurutan, ne-a informat, la momentul cu pricina, ca, in urma sesizarilor formulate de locuitorii de pe str. Porolissum, nr. 61 – 84, referitoare la alunecarile de teren provocate de exploatarea carierei de ceramica de catre SC Cemacon SA Zalau, o echipa de specialisti din cadrul Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Porolissum s-a deplasat la fata locului pentru evaluarea situatiei. In nota de constatare intocmita se precizeaza printre altele ca alunecarea de teren este activa, in zona s-au executat exploatari de argila si ca sunt vizibile crapaturile in sol.

Greutati cu schimbul de teren(uri)

Zona Dealul Ortelecului este declarata zona de risc natural si, prin urmare, pentru aceasta zona nu se elibereaza autorizatii de constructii. Reprezentantii autoritatii locale si ceilalti membri ai comisiei au convenit ca pentru familiile care locuiesc acolo, Primaria municipiului Zalau sa identifice un teren, pentru a efectua un schimb cu proprietarii, astfel incat acestia sa-si poata construi noi locuinte. O data terenul identificat, Primaria municipiului Zalau va promova un proiect de hotarare de Guvern pentru obtinerea de fonduri necesare construirii noilor locuinte. Facem mentiunea ca se intampina greutati in ceea ce priveste identificarea terenului necesar pentru schimb deoarece procesul de retrocedare a imobilelor preluate de stat nu s-a finalizat, iar prin legile in vigoare suntem obligati sa oferim celor indreptatiti teren in natura, a declarat Maria Manuela Ghiurutan.

Primaria nu are nici o obligatie

Prin Planul Urbanistic General aprobat in anul 2000, zona Dealul Ortelecului a fost declarata zona de risc natural si, prin urmare, nu se mai elibereaza autorizatii de construire locuinte. Cu toate acestea, o persoana care a solicitat autorizatie de construire in 2003, dar nu i-a fost eliberata, a actionat Primaria in judecata si, prin hotarare a instantei, institutia a fost obligata sa elibereze acea autorizatie. Acum, conform declaratiei purtatorului de cuvant al Primariei Zalau, persoana respectiva solicita alaturi de ceilalti locuitori, sprijin din partea primariei. Odata terenul identificat, Primaria municipiului Zalau va intocmi o nota informativa catre Institutia Prefectului Salaj, prin care va solicita sprijin financiar din partea Guvernului pentru persoanele afectate, a mai declarat Maria Manuela Ghiurutan.

Primaria face toate aceste demersuri, ca un sprijin pentru familiile afectate, chiar daca nu are nici o obligatie dar nici posibilitati legale, in a le reface acestor locuitori imobilele afectate de alunecarile de teren, a afirmat Radu Capilnasiu, primarul municipiului Zalau.

Mai repede!…

La fata locului, la una dintre familiile afectate, Ioan Duma, reprezentantul cetatenilor din zona, ne-a transmis ca toti cei afectati doresc ca Primaria sa urgenteze demersurile pentru realizarea schimbului de terenuri si de construire de noi case, dar nu in zone in care nu exista facilitati (apa, canalizare, gaz etc), fiind vorba, la un moment dat, de un deal inspre Gircei. Ioan Duma a spus ca oamenii nu sunt de acord cu aceasta deportare, reamintind ca problema alunecarilor de teren in zona exista de peste 30 de ani, dar s-a agravat din 2000 incoace, dupa extinderea carierei apartinand Cemacon. 17 case sunt afectate pe str. Porolissum din Zalau de alunecari de teren.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »